Stelian Ion vrea să-l ducă pe Licu până la CEDO

1
Stelian Ion, USR
Stelian Ion, USR
- Reclama -

Deputatul USR Stelian Ion a susţinut, joi, că, în cazul în care vor fi epuizate căile interne de contestare a desemnării lui Bogdan Licu judecător la CCR, cu această speţă s-ar putea ajunge inclusiv la CEDO.

 

„A copiat cu siguranţă în momentul în care şi-a făcut teza de doctorat, iar lucrul acesta este vizibil. Am depus la dosar şi fragmentele pe care le-a copiat cu neruşinare. (…) Este un moment în care nu putem sta cu mâinile în sân şi atacul la CCR este un pas pe care l-am făcut. Din punctul meu de vedere, cu astfel de speţă poţi să ajungi şi la CEDO, dacă cineva sesizează, cineva care are dreptul să sesizeze, după epuizarea căilor interne. Nu poţi lăsa lucrurile aşa şi la CEDO au mai fost speţe de acest gen referitoare la numiri făcute cu nerespectarea criteriilor legale”, a explicat fostul ministru al Justiţiei, la RFI.

Stelian Ion a precizat că USR a depus miercuri la CCR sesizarea cu privire la Hotărârea Camerei Deputaţilor prin care Bogdan Licu este numit judecător la Curtea Constituţională. În sesizare au fost invocate inclusiv aspecte procedurale, în condiţiile în care la audierile din Comisia juridică nu s-a dat un vot pentru fiecare candidat în parte, a completat el. Deputatul USR a adăugat că în cazul lui Licu nu sunt respectate criteriile legale de numire a judecătorilor la CCR deoarece acesta nu a depus la dosarul de candidatură diploma de licenţă ca să dovedească studiile juridice superioare.

„Nu sunt respectate criteriile prevăzute chiar în Constituţie. Acolo scrie despre condiţia de a avea studii juridice superioare. Or, domnul Bogdan Licu nu a depus la dosarul de candidat diploma de licenţă asupra căreia ulterior au fost şi discuţii în spaţiul public şi planează dubii serioase. De asemenea, mai este o condiţie referitoare la pregătirea profesională. Trebuie să aibă înaltă competenţă profesională. Or, aici, la fel, există nişte probleme pentru că domnul Bogdan Licu a avut o pregătire şi în perioada liceală, dar şi în facultate foarte precară din punct de vedere academic, cu note foarte mici la licenţă, dacă ne luăm după diploma care a apărut în spaţiul public, în presă”, a menţionat fostul ministru al Justiţiei.

- Reclama -

USR i-a nominalizat pentru Curtea Constituţională pe Cristi Danileţ şi Eckstein Kovacs Peter, propuneri din rândul societăţii civile, a amintit deputatul, care a pledat pentru un sistem în care aceste candidaturi să nu fie formulate de către partide.

Stelian Ion se aşteaptă din partea Guvernului la „noi tactici de tergiversare” pe tema SIIJ

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele