Sterilizarea femeilor în India se face adesea în condiții barbare în 2023, anul în care când va deveni cea mai populată ţară din lume.
Într-o clinica rurală din India, din blocul operator răsună strigate de durere, în timp ce una dintre paciente, puternic sedată, îşi aşteaptă febril rândul pentru sterilizare, prima metodă de planificare familială din ţară, relatează AFP.
„Anestezia nu şi-a făcut încă efectul”, a afirmat un asistent medical în faţa clinicii din satul Bhoodbaral, nordul ţării, unde femei cu capul acoperit aşteaptă să fie supuse ligaturii trompelor.
Această procedura de sterilizare, care nu este lipsită de pericol, durează aproximativ cincizeci de minute.
India este pe cale să devină cea mai populată ţară din lume, potrivit estimărilor ONU publicate miercuri. Până la jumătatea acestui an, ţara va avea mai mulţi locuitori decât China, a cărei populaţie a scăzut anul trecut, pentru prima dată din 1960.
Vezi și Tesla va construi o fabrică în India
India a fost prima ţară care a adoptat planificarea familială ca politică oficială în 1952, dar în urma unei campanii notorii şi nepopulare de sterilizare a bărbaţilor în anii ’70, accentul s-a mutat în cele din urmă pe sterilizarea femeilor.
Deşi bărbaţii au opţiunea de a face o vasectomie non-invazivă, femeile sunt adesea încurajate de angajaţi guvernamentali din domeniul sănătăţii să se supună operaţiei, cu o plată în numerar echivalentă cu 22 de euro, conform AFP.