Studiu: anticorpii răi agravează starea persoanelor infectate cu Covid-19

0

Aproximativ zece procente dintre cazurile severe de COVID-19 sunt cauzate de nişte anticorpi care fac rău propriului organism. Cercetătorii au aflat că anticorpii pot fi depistați în analizele de sânge. Această descoperire ar putea aduce noi metode de tratament scrie revista Science.

 

Mai multe echipe de cercetători au descoperit că cel puţin 10 la sută dintre pacienţii cu formă severă de COVID-19 au autoanticorpi împotriva interferonilor tip 1, prezenţi de dinaintea infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceşti anticorpi răi duc la agravarea stării şi apar predominant la bărbaţi.

Această analiză trebuie făcută la cei care au avut COVID-19, şi-au revenit şi vor să doneze plasmă pentru a fi folosită la alţi pacienţi.

Ce spun medicii români

Alexis Cochino, medic specialist Imunologie Clinică, INSMC: “Există şanse 10 la sută ca plasma respectivă, pe lângă anticorpii antivirali pe care-i aduce să aibă şi aceşti anticorpi răi, care agravează boala. Această informaţie este una de maximă urgenţă. Pot fi puse în pericol vieţi”.

Dacă testarea pentru autoanticorpi anti interferon nu este posibilă, ar trebui excluşi de la donarea de plasmă cei vindecaţi de COVID care au fost în Terapie Intensivă, spune imunologul.

Alexis Cochino declară că detectarea auto anticorpilor poate prezice evoluţia severă. Însă în spitalele COVID nu se pot face acum astfel de analize.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase, Institutul „Matei Balş”“Deocamdată, marea problemă este că procentul este infim al celor care primesc plasmă raportat la numărul mare de infecţii. Cel puţin din experienţa pe care noi o avem, nu au fost efecte adverse legate de administrarea de plasmă. Dacă evoluţia a fost nefavorabilă la un anumit interval de timp, probabil că ţine de acele dezechilibre care erau oricum la nivelul organismului”.

Cercetătorii din Chișinău au descifrat complet genomul SARS-CoV-2

Plasma are efecte favorabile dacă se administrează precoce

Medicii îi tratează cu plasmă doar pe pacienții de la Terapie Intensivă, iar plasma vine de la pacienţi care au învins COVID-19. Nu oricine primeşte însă acest tratament.

Dr. Virgil Musta, şeful Secţiei Boli Infecţioase, Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara: “Şi aşa, terapia cu plasmă, pentru că nu avem suficientă plasmă, este efectuată mai puţin decât ne-am fi dorit noi. Are efecte favorabile dacă se administrează precoce. Aş face un apel populaţiei, cei care au avut boala, să meargă la centrul de sânge să vadă dacă se califică pentru a dona plasmă şi dacă pot, să doneze, pentru că pot salva o viaţă”.

557 de bolnavi cu COVID sunt în stare gravă la Terapie Intensivă, un nou record negativ. Aproape 1300 de cazuri noi de îmbolnăvire au fost raportate în 24 de ore. Și încă 30 de persoane au murit din cauza complicațiilor inclusiv un tânăr cu vârsta între 20 şi 29 ani, dar cu comorbidităţi.

Medicii de la Colentina: nivelul proteinei S este asociat cu severitatea Covid-19

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele