Un studiu american „scoate la lumină” pericolele provocate de țigaretele electronice

1

Țigările electronice, cunoscute sub numele de e-țigarete, sunt un fenomen relativ nou, devenind din ce în ce mai popular în ultimii ani. Un studiu recent realizat de CDC (Centrul pentru Controlul si Prevenția Bolilor din Statele Unite) arată că, din 2011 până în 2013, numărul de tineri care nu au fumat niciodată și care au încercat e-țigarete s-a triplat de la aproximativ 79.000 la peste 263.000.

Țigările electronice sunt comercializate ca o alternativă mai bună la țigările tradiționale, dar ca produs nou, a durat ceva până când datele privind efectele asupra sănătății ale acestor substituenți de țigări să fie disponibile. Cu toate acestea, analiza recentă a substanțelor chimice conținute în e-țigară arată de ce este cel mai bine să evitați complet aceste produse.

Spre deosebire de țigările tradiționale, e-țigaretele sunt încărcate cu un lichid vaporizabil. Acest fluid este alcătuit dintr-un număr de substanțe chimice, printre care propilen glicol, glicerol, nicotină și o varietate de substanțe aromatizante. În timp ce aceste substanțe chimice nu par foarte atrăgătoare, noile cercetări arată că pericolul real poate fi în modul în care acești compuși se transformă atunci când sunt încălziți.

Pentru a utiliza o țigară electronică, încărcați lichidul și aplicați curent, încălzind lichidul până când acesta se vaporizează. La această temperatură, substanțele chimice din interiorul fluidului suferă un proces de descompunere și sunt transformate în alte substanțe chimice.

Folosind un sistem de măsurare avansat numit spectroscopie de rezonanță magnetică nucleară, oamenii de știință au examinat noile substanțe chimice și, în acest proces, au găsit un rezultat deosebit de important.

Riscul fumatului de țigarete electronice, de 15 ori mai mare decât fumatul tradițional!

Când lichidul din țigara electronică s-a descompus, a produs atât formaldehidă, cât și agenți de eliberare a formaldehidei, un rezultat îngrijorător atunci când considerați că formaldehida este un agent cancerigen cunoscut.

De fapt, articolul recent compară riscul de a dezvolta cancer de la această toxină din țigara electronică cu riscul de cancer de la fumat țigări tradiționale și afirmă că riscul fumatului de țigări electronice poate fi de până la de 15 ori mai mare decât cel tradițional.

Deși țigările electronice sunt încă noi, aceste date inițiale ar trebui luate în serios. Chiar dacă se pare că există avantaje în ceea ce privește trecerea de la țigaretele tradiționale la o versiune electronică, consecințele pe termen lung ale acestei noi alternative sunt departe de a fi pe deplin înțelese și aceste informații preliminare indică faptul că efectele pot varia de la mai puțin sigure la extrem de periculoase.

Verdictul dacă țigaretele electronice sunt mai bune sau mai rele decât țigările tradiționale rămâne să fie stabilit, însă pe cât posibil, a rămâne departe de aceste noi produse pare a fi cea mai sigură opțiune.

Autor: Dani Mura

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele