SUA avertizează Beijingul: „Vor fi consecințe”. Militarizarea accelerată a Mării Chinei de Sud

0
- Reclama -

Casa Albă a avertizat joi China că se expune la „consecinţe” legate de acţiunile sale de „militarizare” a Mării Chinei de Sud, unde Beijingul ar fi instalat recent rachete potrivit unui post de televiziune american, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Suntem la curent cu militarizarea Mării Chinei de Sud de către China”, a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Sarah Sanders.

„Am discutat despre preocupările noastre pe această temă direct cu chinezii şi vor fi consecinţe pe termen scurt şi pe termen lung”, a continuat ea, fără să precizeze despre ce consecinţe este vorba.

China a refuzat să confirme informaţiile prezentate miercuri de postul american de televiziune CNBC potrivit cărora ar fi instalat în ultimele 30 de zile rachete pe trei insule din Marea Chinei de Sud, ceea ce îi permite să-şi consolideze revendicările de suveranitate.

China revendică din motive istorice numeroase insule şi recife din Marea Chinei de Sud. Ţările vecine (Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei) au revendicări rivale care uneori se suprapun.

- Reclama -

Citeşte şi Preşedintele Coreei de Sud, despre Donald Trump: Ar trebui să câştige Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile privind soluţionarea crizei programului atomic de la Phenian

Beijingul sprijină revendicările sale de suveranitate întărind prin rambleiere insuliţele şi recifele aflate sub controlul său pe care a construit instalaţii civile, dar şi piste de aterizare capabile să primească avioane militare.

Washingtonul şi alte ţări occidentale au insistat asupra faptului că diferendele din această vastă regiune maritimă trebuie să fie rezolvate în mod legal şi că libertate de navigare trebuie respectată.

Statele Unite nu iau poziţie oficial. Consideră însă că Beijingul „militarizează”Marea Chinei de Sud. US Navy trimite frecvent nave de război şi portavioane în zona respectivă.
„China trebuie să realizeze că a beneficiat de libertatea de navigaţie şi că US Navy a fost garantul acesteia”, a declarat joi în legătură cu acest subiect o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Dana White, adăugând că „Ne vom continua operaţiunile”.

 

De Vlad Mitu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele