SUA sufocată de violență. Record de crime cu arme de foc în ultimii 25 de ani

0

America are cea mai mare rată de decese cauzate de arme de foc din ultimul sfert de secol, potrivit noilor date statistice oficiale.

Numărul crimelor cauzate de arme de foc din SUA în 2020 a fost cea mai mare înregistrată din 1994, potrivit datelor publicate marți de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Mai exact, între 2019 și 2020, rata globală a crimelor comise cu mână armată a crescut cu aproximativ 35%.

Este posibil ca pandemia COVID-19 să fi exacerbat factorii de stres social și economic existenți care cresc riscul de omucidere și sinucidere, în special în rândul anumitor comunități rasiale și etnice„, notează în raportul lor cercetătorii CDC.

Acum doi ani, 79% din totalul crimelor și 53% din totalul sinuciderilor au implicat pistoale sau puști.

Oficialii CDC au examinat datele privind decesele cauzate de arme de foc, analizând în același timp datele privind sărăcia și au constatat că, în timpul pandemiei, zonele din SUA cu cel mai ridicat nivel de sărăcie au avut rate de omucideri și sinucideri prin împușcare de 4,5 și, respectiv, de 1,3 ori mai mari decât zonele cu nivelul de sărăcie cel mai scăzut.

Totodată, din 2019 până în 2020, rata generală a omuciderilor prin împușcare a urcat de la 4,6 decese la 6,1 decese la 100.000 de persoane, însă creșterea nu e distribuită în mod egal. Cele mai mari creșteri în 2020 au avut loc în rândul băieților și bărbaților de culoare cu vârste cuprinse între 10 și 44 de ani și al bărbaților amerindieni sau nativi din Alaska cu vârste cuprinse între 25 și 44 de ani.

De asemenea, datele FBI arătau o creștere de 29,4% a numărului de omucideri între 2019 și 2020, cel mai mare salt înregistrat vreodată de această instituție federală.

Teoretic, nu există o bază de date privind vânzările de arme de foc, dar alte studii independente au constatat că vânzările acestora au crescut vertiginos în timpul pandemiei.

Datele publicate de FBI în 2021 arată că în 2020 s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de omucideri într-un singur an de când agenția a început să urmărească aceste infracțiuni, în deceniul al 7-lea din secolul trecut.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele