Guvernul suedez a decis să reintroducă recrutările militare, o mişcare susţinută de parlamentul ţării, ca urmare a tensiunilor din zona Mării Baltice.
Decizia prevede ca de la 1 ianuarie 2018, 4.000 de bărbaţi şi femei vor începe serviciul militar, potrivit BBC. Aceştia vor fi aleşi din aproximativ 13.000 de persoane născute în anul 1999, în urma testelor psihologice şi fizice.
Marientte Radebo, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Suedia, a spus că hotărârea este motivată de ”schimbările de cartier şi activităţile militare ale Rusiei”.
Suedia, o ţară neutră, este îngrijorată de exerciţiile militare ale Rusiei în Marea Baltică.
În septembrie, o garnizoană a armatei suedeze a fost refăcută în insula Gotland, care separă Suedia de fostele trei republici sovietice de la Marea Baltică.
Recruţii vor satisface un stagiu militar cuprins între 9 şi 12 luni. Scopul este încurajarea tinerilor să intre în serviciul militar profesionist sau în rândurile rezerviştilor.
Armata suedeză îşi continuă cooperarea cu cea finlandeză, niciuna dintre ele nefiind în NATO. Vecinii lor din Nordul Europei, Norvegia şi Danemarca, fac, însă, parte din această alianţă militară.
Noul sistem de recrutare din Suedia – bazat pe un amestec de voluntari şi recruţi din rândul populaţiei – va fi modelat pe baza celui din Norvegia.
Forţele armate suedeze au în prezent un personal activ de peste 40.000 de soldaţi, cât şi peste 10.000 de rezervişti. Suedia cheltuie 1,24% din PIB pentru armată.