Suedia adoptă legea de aderare la NATO

0
- Reclama -

Parlamentul Suediei a aprobat miercuri în mod oficial un proiect de lege ce va permite ţării să adere la NATO atunci când candidatura sa va fi ratificată de toţi cei 30 de membri ai alianţei, un proces în care se aşteaptă în continuare aprobările finale de la Ankara şi Budapesta.

 

Proiectul de lege din Suedia a fost adoptat, aşa cum era de aşteptat, cu o majoritate covârşitoare – 296 de voturi pentru şi 37 de voturi împotrivă -, singurele partide care s-au opus propunerii fiind micul Partid de Stânga şi Verzii. Dacă Suedia va fi acceptată în alianţă, se va pune capăt celor două secole de nealiniere militară pentru această ţară.

Suedia şi vecina Finlanda au cerut anul trecut să se alăture alianţei militare transatlantice ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Deşi candidaturile lor au fost aprobate de cei 30 de lideri din NATO la summitul din iulie de la Madrid, procesul a fost blocat ulterior de Turcia, care, alături de Ungaria, încă nu a ratificat aderarea celor două state nordice.

UBS va cumpăra Credit Suisse

- Reclama -

Suedia în special s-a confruntat cu obiecţii din partea Turciei, care susţine că această ţară adăposteşte membri a ceea ce Turcia consideră a fi grupări teroriste – acuzaţie pe care Stockholmul o neagă – iar Ankara a cerut extrădarea acestora ca un pas înainte pentru a da undă verde aderării Suediei la NATO.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele