Summit-ul Putin-Trump: România, pe agenda discuțiilor

0

Donald Trump şi Vladimir Putin au sosit la palatul prezidenţial din capitala Finlandei. Este o întâlnire pregătită şi aşteptată îndelung. S-a discutat despre ea încă de la momentul învestirii în funcţie a lui Donald Trump, în urmă cu un an şi jumătate. Kremlinul numeşte această întâlnire principalul eveniment al verii şi o întâlnire de o mare importanţă pentru întreaga lume. Și România ar putea fi subiect de discuţie pe agenda summitului Putin – Trump. Mai exact, scutul antirachetă de la Deveselu, care reprezintă un motiv de nemulţumire pentru Rusia. Moscova a acuzat în repetate rânduri că acesa este una ofensivă şi nu de apărare, aşa cum susţin americanii, şi a acuzat Statele Unite că ar putea declanşa un atac nuclear, asupra sa, din România şi din alte state unde sunt instalate elemente ale scutului.

Întâlnirea trebuie să înceapă la ora 14.00. A fost amânată cu 40 de minute pentru că avionul lui Vladimir Putin a ajuns la Helsinki cu întârziere.

Trei teme majore ar urma să fie discutate în întâlnirea Trump-Putin: situația din Siria, anexarea Crimeei și proliferarea nucleară.

Unul dintre subiectele de pe agenda discuţiilor dintre Donald Trump şi Vladimir Putin ar putea fi, de asemenea, scutul antirachetă de la Deveselu. A lăsat să se înţeleagă asta chiar liderul de la Casa Albă, vineri, la Bruxelles, unde a participat la summitul NATO.

Reporter: În ce priveşte întâlnirea cu Vladimir Putin, veţi aduce în discuţie chestiunea legată de controlul armelor?

Donald Trump: Da.

Reporter: Vă veţi exprima şi îngrijorarea privind încălcarea Tratatului privind Forţele nucleare cu rază medie de acţiune?

Donald Trump: Da.

Analiştii politici, dar şi oficialii de la Moscova, se aşteaptă ca Vladimir Putin să fie cel care ar putea insista pentru acest subiect. Moscova a ameninţat în repetate rânduri că va ieşi din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, pe motiv că elementele instalate de americani la Deveselu încalcă acest acord, semnat în 1986.

„Cei doi lideri ar putea ridica problema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, inclusiv în contextul desfăşurării de către Statele Unite în România a unor platforme de lansare care pot să lanseze nu doar rachete de interceptare, ci şi rachete inteligente Tomahawk”, a declarat unul dintre consilierii lui Vladimir Putin.

Încă de la discuţiile preliminare pentru instalarea scutului antirachetă în Europa, Rusia s-a plâns că această facilitate nu este una defensivă, aşa cum susţin Statele Unite, ci un avanpost ofensiv al Occidentului la graniţele sale. În urmă cu un an, oficialii ruşi au acuzat că la Deveselu au fost montate rampe universale care permit şi lansarea de rachete Tomahawk spre poziţii de pe partea europeană a Rusiei.

Din cauza acestui lucru, susţin ruşii, Europa nu va mai fi în siguranţă şi acuză NATO că a adus armament ofensiv în România, Bulgaria, Polonia şi Ţările Baltice, lucru care crește riscul unor incidente militare şi încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

Întreaga lume este cu ochii pe întâlnirea celor doi lideri mondiali. Vineri, un conslier al Kremlinului declara că îl consideră pe Donald Trump un prieten al Rusiei.

Este o întâlnire extrem de interesantă și prin prisma experienței celor doi șefi de stat. Pe de o parte Vladimir Putin, care are în spate 18 ani de putere și întâlniri cu alți trei președinți americani. Pe de altă parte Donald Trump, care se poate lăuda cu o experiență de numai 18 luni la Casă Albă.

Citește și Trump vrea să candideze pentru un nou mandat la Casa Albă: „Nu văd pe nimeni care mă poate învinge”

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele