Ministrul Justiției susține că în toată țara sunt mai mult de două milioane de persoane care au consmat droguri, iar numărul ar putea fi unul optimist.
Alina Gorghiu spune și că strategia juridică europeană este de a nu condamna consumatorul, și trebuie combătut mai eficient traficul de stupefiante. Ea propune în acest sens ca traficanții să nu mai poată beneficia de pedepse cu suspendare, în justiție.
„Este o nevoie de o lege similară cu Anastasia, să-i zicem 2 Mai”, a spus ministrul Justiției, care a susținut recent că mărirea pedepselor nu este o soluție pentru a rezolva problema traficului de droguri, în acest moment această infracțiune fiind mai mare decât pentru omor, , în unele cazuri.
Trebuie spus că în cazul traficului de droguri de mare risc pedepsele ajung la 20 de ani, iar dacă intervine moartea consumatorului, se poate ajunge la 25 de ani de închisoare.
„Problema nu e de pedeapsă, e de prinderea traficanților”
Conform Alinei Gorghiu, la DIICOT care are competență în acest domeniu, sunt doar 190 de procurori care se ocupă de infracțiunile de criminalitate organizată și care sunt depășiți complet.
Amintim, ministrul Justiției invocase aceleași probleme si intr-un interviu de săptămâna trecută:
„În 2010 vorbeam de 6.000 de dosare legate de tematica drogurilor, în 2015 – 8.700 de dosare, pentru ca anul acesta, doar în primele opt luni să avem 20.000 de dosare. Dar ele trebuie puse în context, pentru că DIICOT, care are competenţa exclusivă pe tematica droguri, are 190 de procurori care sunt în problemele acestea legate de criminalitate organizată. Dacă de mâine aceşti 190 de procurori nu s-ar mai ocupa de nicio altă infracţiune din competenţa DIICOT, ci exclusiv de aceste 20.000 de dosare, tot ar veni 105 dosare pe fiecare procuror. Ca atare, trebuie să ne ocupăm cu prioritate de dosarele de trafic de droguri, de marile reţele”, a spus Alina Gorghiu.
Citiți și: Polițist: „Direcția Antidrog din București nu are aparat drug test în dotare”