Sute de turiști români din Grecia au nevoie de ajutor

0
- Reclama -

Sute de turiști români din Grecia, aflați în zonele afectate de inundaţii catastrofale, au nevoie de ajutor. Reprezentanţii Ambasadei României la Atena şi Consulatului General de la Salonic sunt în legătură cu aproximativ 200 de cetăţeni români. Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, ne spune care este situația cetățenilor români surprinși sau afectați de inundațiile din Grecia.

 

Apele s-au mai retras, dar au lăsat în urmă prăpăd, iar drumurile distruse fac imposibilă circulația în câteva zone din centrul Greciei. Considerată un fenomen ‘extrem, ținând cont de ploile diluviene căzute într-un interval de 24 de ore’, furtuna Daniel a lovit zone întinse din Grecia.

200 de români se află în zonele afectate de ciclonul „Daniel”, infrastructura rutieră fiind afectată în continuare în mai multe zone din Peninsula Pelion, potrivit MAE.

Radu Filip, purtătorul de cuvânt MAE, la TVR Info: Infrastructura rutieră este afectată în continuare în mai multe zone din peninsula Pelion. Reprezentanţii Ambasadei României la Atena şi Consulatul General la Salonic sunt în legătură cu aproximativ 200 de cetăţeni români.

Aceştia sunt fie persoane individuale, fie reprezentanţi ai unor grupuri care sunt în anumite zone. Acestora colegii noştri le acordă sprijin în vederea evacuării şi asistenţa necesară în limita competenţelor. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români din zonele afectate, Ambasada României la Atena a luat legătura cu cei care îşi anunţaseră anterior prezenţa în peninsula Pelion pentru a fi îndrumaţi să-şi notifice prezenţa prin SMS şi către autorităţile elene în vederea evacuării.

- Reclama -

Vezi și Se scumpește uleiul de măsline, spun românii care se întorc din Grecia

Chiar dacă prognoza meteo este una îmbucurătoare, trebuie să ţinem cont că situaţia în zonele afectate este instabilă şi suferă modificări de la o oră la alta, motiv pentru care le recomandăm în continuare cetăţenilor români să se intereseze permanent cu privire la starea drumurilor, la evoluţia situaţiei din zona în care se află şi în zonele afectate de inundaţii şi să verifice periodic situaţia zborurilor, existând în continuare numeroase zboruri întârziate sau anulate. Şi bineînţeles să menţină contactul cu reprezentanţii misiunilor diplomatice.

MAE îi sfătuiește pe cetăţenii români să respecte întocmai instrucţiunile autorităţilor elene responsabile, să nu părăsească locaţiile sigure în care se află şi să semnaleze imediat evoluţiile situaţiei în care se găsesc şi solicitările suplimentare de sprijin (la numărul unic 112 şi la cele două misiuni diplomatice române).

Ambasada României la Atena şi Consulatul General al României de la Salonic monitorizează permanent situaţia, se află în contact direct cu autorităţile elene responsabile (Protecţia civilă, Poliţie, Celula de criză-MAE local) şi cu omologii din celelalte state membre UE.

MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875; +30 210 6728879 şi al Consulatului General al României la Salonic: +30 2310 340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie şi numerele de telefon de urgenţă ale misiunilor diplomatice: Ambasada României la Atena: +30 6978996222 şi Consulatul General al României la Salonic: +30 6906 479076.

Regiunea Tessalia e cel mai grav afectată. Iar în capitala provinciei, Larisa, sunt scene de coșmar: oameni în apă, până mai sus de brâu, iar acolo unde nivelul apei a scăzut, stratul de noroi are zeci de centimetri.

Furtuna Daniel a ținut trei zile și a făcut prăpăd. Sunt cel puțin 6 morți, 12 dispăruți, iar pagubele materiale se ridică la milioane de euro.

Este cea mai puternică furtună care a lovit Grecia de când se fac măsurători, mai exact din 1930.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele