Talibanii au cucerit peste 65% din teritoriul Afganistanului

0
afganistan, atentat, stat islamic, talibani

Zeci de mii de afgani își părăsesc locuințele și fug din calea luptătorilor talibani spre capitala Kabul, transmite BBC. Panica s-a instalat în întreaga țară după ce talibanii au capturat deja 9 din cele 34 de capitale de regiuni într-o ofensivă care a paralizat forțele guvernamentale. Între timp, președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că nu regretă retragerea trupelor din Afganistan.

 

În încercarea de a ridica moralul trupelor, preşedintele afgan Ashraf Ghani a sosit miercuri de urgență la Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nordul Afganistanului asediat de talibani. Este o tentativă disperată a șefului statului de a coordona riposta împotriva insurgenţilor, care controlează de acum 65% din teritoriul afgan şi mai mult de un sfert din capitalele de provincie din ţară, transmite Agerpres.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, insurgenţii au cucerit Faizabad, capitala provinciei Badakhshan, în care nu reuşiseră niciodată să pătrundă în timpul ascensiunii lor la putere în anii 1990.

Vezi și Talibanii au cucerit luni Aibak, în nordul Afganistanului, cea de a şasea capitală provincială

Astfel, talibanii controlează nouă din cele 34 de capitale de provincie din Afganistan, care au căzut în efect de domino, între care şapte în nordul ţării, o regiune care le-a opus întotdeauna rezistenţă.

Insurgenţii au cucerit marţi Farah, în vest, şi Pul-e-Khumri, în nord, la 200 km de Kabul. De vineri, ei au preluat unul după altul oraşele Zaranj (sud-vest), Sheberghan (nord), fief al celebrului comandant de război Abdul Rachid Dostom, şi în special Kunduz, marele oraş din nord-est, precum şi alte trei capitale din nord, Taloqan, Sar-e-Pul şi Aibak.

În contextul în care situaţia a devenit critică în nordul ţării, unde forţele de securitate par complet demoralizate, preşedintele Ghani s-a deplasat miercuri la Mazar-i-Sharif, unde talibanii îşi îndreaptă acum toată atenţia.

Profitând de retragerea trupelor internaţionale demarată la începutul lunii mai, talibanii au obţinut câştiguri teritoriale importante, iar în prezent ocupă capitale de provincie una după alta.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele