Tăriceanu, fără imunitate parlamentară, a fost azi la DNA

0

Călin Popescu Tăriceanu, fără imunitate parlamentară, a fost azi la DNA. Fostul șef al Senatului a declarat la ieșirea de la DNA că ”dosarul pleacă de la premise eronate, aberante. Procurorii susțin că Guvernul pe care îl conduceam ca premier a emis hotărâri care să favorizeze o anumită companie, dar premierul nu emite singur hotărârile de guvern, ele trec printr-un proces de avizare și motivare. Am cerut timp pentru studierea probelor suplimentare depuse de DNA”, a spus fostul premier.

 

Tăriceanu ajunsese la ora 11.00 la sediul DNA din București. El este audiat în dosarul în care procurorii DNA îl acuză că ar fi luat mită 800.000 de dolari.

Vezi și UPDATE: Tăriceanu, la mâna DNA și pixul lui Iohannis

DNA a cerut președintelui României să formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale în dosarul de corupție care îl vizează pe Călin Popescu Tăriceanu și în care Senatul votase în iunie 2019 împotriva ridicării imunității. DNA arată că dosarul de luare de mită a fost deschis la solicitarea autorităților judiciare austriece și vizează obținerea de către șeful Senatului a 800.000 de dolari foloase necuvenite.

Procurorii îl acuză pe Tăriceanu că ar fi primit cei 800.000 de dolari, reprezentând un comision de 10% din contract, în schimbul demersurilor sale pentru ca statul român să încheie mai multe acte adiționale la un contract al companiei austriece.

Firma austriacă despre care DNA susține că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse judiciare. Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria este firma care a distribuit licențele Microsoft în România.

Fujitsu Siemens GmbH Austria a mai fost în centrul unui scandal de corupție în România în 2014, când chiar conducerea companiei a făcut un denunț cu privire la fapte de corupție săvârșite de angajații din România în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru licențele Microsoft din 2004 cu guvernul României. Informația a apărut în ordonanța DNA de începere a urmăririi penale.

Fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu a respins acuzaţiile DNA potrivit cărora ar fi luat mită 800.000 de dolari ca prim-ministru, explicând că nu s-au făcut plăţi către firma Microsoft cât timp el a condus Guvernul şi, în consecinţă, nu primit „niciun ban”.

Citește despre cel mai performant purificator de aer anti coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele