Tăriceanu: “MCV nu e Dumnezeul nostru pe pământ, am sesizat că e folosit ca instrument de presiune”

0

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu susține că mecanismul de cooperare și verificare (MCV) nu este „Dumnezeul nostru pe pământ” și că nu întotdeauna oficialii de la Bruxelles au primit informațiile corecte din România. “Din acest motiv, rapoartele MCV apar informații greșite, a adăugat Tăriceanu.

„De când e raportul MCV, de 11 ani, ne indică faptul că România face progrese permanente, dar nu ajunge niciodată la linia de sosire. A ţinut o tăcere care nu e în regulă legat de existenţa protocoalelor, daţi-mi voie să spun că aştept cu curiozitate raportul MCV.

De la patru recomandări de la început, am ajuns la 12. România nu a deraiat, raportul spunea mereu că avem progrese. Avem şi la Bruxelles persoane care vor să îşi justifice existenţa, sunt salarii bune, poziţii confortabile, pensii de excepţie, nu e corect ce s-a întâmplat cu MCV.

În Bulgaria nu s-a făcut nimic de 11 ani, au în continuare MCV şi în Bulgaria sunt subiecte tabu, nu sunt parlamentari bulgari care să ducă discuţia la Parlamentul European.

România a făcut eforturi, reforme, a avut un parcurs de succes în ce constă combaterea corupţiei, să spunem că sunt şi lucruri care s-au făcut corect. România nu e premiată pentru asta.

E absolut necesar acest dialog pentru că există dezinformare, informare unilaterală, am cerut să se spună cine sunt experţii care spun ce se întâmplă în România. Nu se spune.

Nu te poţi informa numai dintr-o parte.

Sunt permanet greşeli din dezinformări.

MCV nu e Dumnezeul nostru pe pământ, acolo lucreaza nişte oameni care au simpatii, antipatii, pot face greşeli, şi ei sunt supuşi unor riscuri şi capcane. Nu înseamnă că documentul odată elaborat nu are niciun punct care să fie necriticabil. În raportul de anul trecut am vzut numeroase greşeli.

MCV nu a fost gândit să funcţioneze de sine stătător, România a făcut progrese importante, e un moment dincolo de care am sesizat că e folosit ca un fel de instrument, de control, de presiune, nu de verificare, căci progrese s-au facut.”, a declarat Tăriceanu la Digi24.

Citește și Florin Iordache:Bineinteles ca nu vom tine cont de toate recomandarile Comisiei de la Venetia! O parte dintre ele vor fi preluate în viitoare proiecte

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele