Tăriceanu vrea informații despre coronavirus COVID 19

0
tariceanu-calin popescu

Ziua și comunicare din partea liderilor ALDE. Au vorbit despre criză și virusul corona Vosganian, apoi domana Norica Nicolai. Azi, Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, solicită serviciilor de informaţii să pună la dispoziţia comisiilor parlamentare de control al activităţii SRI şi SIE toate informările pe care le-au prezentat preşedintelui Klaus Iohannis şi Guvernului despre coronavirus.

 

„Cer public tuturor serviciilor de informaţii să pregătească şi să pună la dispoziţia comisiilor de control toate informările pe care le-au dat preşedintelui şi Guvernului. În privinţa Ministerului de Externe, voi cere în comisia de politică externă a Senatului, din care fac parte, ca ministrul de Externe să ne prezinte informările pe care le-a făcut Guvernului şi preşedintelui. Dacă domnii Iohannis şi Orban au ştiut din timp de aceste lucruri, dar au minimalizat pericolul pentru a face alegeri anticipate, ei sunt principalii vinovaţi de faptul că doctorii şi personalul medical, precum şi ceilalţi din linia întâi au fost trimişi la luptă fără arme (măşti, halate, mănuşi, dezinfectant etc). Şi dacă aşa au făcut, ei trebuie să fie primii care să fie anchetaţi de către procurori”, a scris Tăriceanu, luni, pe Facebook.

De ce Norica Nicolai să nu fie urmărită penal pentru Fake News?

Liderul ALDE se întreabă dacă „conducătorii noştri au ştiut din timp de acest virus şi nu au făcut nimic pentru a nu speria poporul şi a câştiga nişte alegeri anticipate pe care şi le-au dorit cu atâta ardoare”.

„Să avem neşansa unor conducători atât de ticăloşi încât să treacă sub tăcere acest pericol doar pentru a câştiga câteva locuri suplimentare în Parlament? Să fie diplomaţii noştri atât de slab pregătiţi, încât cei din zonele unde a început criza coronavirus nu au informat ministrul de Externe, premierul şi preşedintele despre dezastrul din zonele în care ei erau? Să fie atât de diletante serviciile noastre de informaţii încât să nu tragă în timp util semnale de alarmă? Să nu mai aibă România niciun prieten care să-i tragă de mânecă şi să le spună că situaţia e gravă şi că e mai bine să se pregătească pentru vremuri grele decât să se joace de-a politica? Dacă nici una dintre instituţiile mai sus menţionate nu le-a spus nimic preşedintelui şi Guvernului, înseamnă că îi plătim degeaba. Dar am mari semne de întrebare că ei nu au făcut-o”, a susţinut Tăriceanu.

Fostul preşedinte al Senatului avansează ideea că dacă conducătorii au fost informaţi, „înseamnă că în mod deliberat au ales să ignore pericolul, să ne împingă într-o criză politică majoră peste care a venit cu o viteză nemaiîntâlnită o criză medicală”.

„Pe scurt, domnii Iohannis şi Orban i-au sacrificat pe români pentru ambiţiile lor electorale. Acţiunea lor îmi aminteşte de comportamentul lui Băsescu din 2009, când ne-a spus tot timpul că nu e nicio criză, că ni se pare. Şi după ce a fost reales, ne-a dat lovitura de graţie. Cam aşa pare că se întâmplă şi acum! Dacă ei nu ar fi ascuns gravitatea crizei, probabil am fi putut să ne aprovizionăm din timp cu teste şi am fi putut testa masiv pe toţi cei veniţi în ţară, să-i vedem pe cei infectaţi, să-i izolăm, iar ceilalţi oameni să-şi vadă de treabă. La aceste semne de întrebare trebuie ca Parlamentul să primească răspunsuri atunci când lucrurile se vor linişti: dacă domnii Iohannis şi Orban au fost informaţi de către serviciile de informaţii şi MAE despre acest pericol şi când s-au trimis aceste informări”, a mai susţinut Tăriceanu.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele