Tariful pentru gunoiul neselectat s-ar putea dubla

0

Până în 2020, românii ar trebui să sorteze şi să recicleze jumătate din gunoiul pe care acum îl aruncă. Măsura impusă de regulile Uniunii Europene pare imposibil de îndeplinit, într-o ţară în care rata de reciclare este de 5%. Iar un efect al acestei stări de fapt ar putea fi dublarea tarifelor de salubrizare.

În Iaşi, gradul de colectare selectivă în acest moment este de doar 5%. Procentul este aproximativ acelaşi în toate marile oraşe din România, scrie Digi24.

La Staţia de Sortare a Deşeurilor de la marginea Iaşiului ajung în fiecare zi aproape 50 de maşini pline ochi. Jumătate transportă deşeurile care ar trebui să fie deja reciclate de populaţie.

În această autospecială ar fi trebuit să fie numai plastic şi metal. Fiecare maşină colectează doar anumite deşeuri. Odată amestecate nu mai pot fi reciclate.

Unul din zece containere montate în oraş este de tip capsulă, pentru colectare selectivă. Asta a dublat nivelul de reciclare faţă de 2018 când era puţin peste 2%. Dar mai e mult până la ţinta impusă de Uniunea Europeană.

Mihai Chirica, primarul Iaşiului: „Ţinta de 50% până în 2020 mi se pare foarte sus din punctul meu de vedere, având în vedere compoziţia deşeurilor din România. E o provocare foarte mare pentru noi ieşenii şi pentru toată România.”

În acest moment în Iaşi tarifele pentru cei care care sortează deşeurile sunt de 8,90 lei de persoană, pe lună. Pentru ceilalţi costul este de aproximativ 10 lei. Dacă un singur vecin de bloc aruncă însă gunoiul la întâmplare în containere toţi ceilalţi plătesc la sfârşit de lună tariful maxim.

Sursa: Digi24

Citește și Cîţu: Atenţie! Urmează taxe noi

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele