Țările din Golf vor câștiga în plus 1,3 trilioane dolari din scumpirea petrolului

1

Toate statele bogate în energie din Orientul Mijlociu urmează să obţină venituri suplimentare de până la 1,3 trilioane de dolari în următorii 4 ani, scrie „Financial Times”, citând FMI.

Predicțiile Fondului Monetar Internațional arată cum preţurile ridicate ale combustibililor, determinate de războiul Rusiei în Ucraina, susţin monarhiile absolute din Golf, în timp ce mare parte din restul lumii se luptă cu inflaţia în creştere şi amenințarea recesiunii.

Directorul FMI pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Jihad Azour, a declarat pentru „Financial Times” că, față de aşteptările dinaintea războiului din Ucraina, exportatorii de petrol şi gaze din regiune, în special statele din Golf, „vor înregistra, până în 2026, venituri suplimentare cumulate din petrol de 1,3 trilioane de dolari”.

Arabia Saudită, Qatar și Kuweit – cei mai mare câștigători

Zona Golfului găzduieşte unii dintre cei mai mari exportatori de petrol şi gaze din lume şi câteva dintre cele mai mari şi mai active fonduri SWF la nivel mondial: Fondul de Investiţii Publice al Arabiei Saudite, Autoritatea de Investiţii din Kuweit, Autoritatea de Investiţii din Qatar, inclusiv Autoritatea de Investiţii din Abu Dhabi, Mubadala şi ADQ.

Potrivit dosarelor de piaţă, un PIF de 620 de miliarde de dolari, prezidat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, a investit peste 7,5 miliarde de dolari în acţiuni din SUA în al 2-lea trimestru, inclusiv în Amazon, PayPal şi BlackRock, fiindcă vrea să profite de scăderea preţurilor acţiunilor.

Totodată, fondurile SWF din Golf au fost la fel de active în timpul pandemiei, pentru că și ele căutau să valorifice volatilitatea pieţei declanşată de criza Covid-19. Pe perioada crizei financiare globale din 2009, au profitat de tulburările în cauză pentru a-şi lua pachete de acţiuni în companii occidentale aflate în dificultate.

Arabii promit să investească în „energiile verzi”

Multe dintre fonduri s-au concentrat în ultimii ani pe sectoare precum tehnologia, sănătatea, ştiinţele vieţii şi energia curată, pe măsură ce guvernele urmăresc randamentul investiţiilor, încercând să diversifice economiile şi să dezvolte industrii noi.

Tot Jihad Azour a declarat că este important ca statele din Golf să folosească cele mai recente venituri extraordinare pentru a „investi în viitor”, inclusiv în tranziţia energetică la scară planetară.

Conform FMI, creşterea economică în Consiliul de Cooperare al Golfului, care include Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Bahrain, Qatar şi Oman, va crește doar în acest an de la 2,7% în 2021 la 6,4%.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele