Tătaru ia în discuție necesitatea prelungirii stării de alertă după 15 iulie

0
declarațiile-Ministrului-Sănătății

Deși numărul de cazuri de COVID-19 tinde să rămână constant de la o zi la alta, Nelu Tătaru este de părere că situația la nivel național este încă sub control. Acesta menționează că, în prezent se lucrează la un proiect de lege care să reglementeze articolele declarate neconstituționale. 

 

Ministrul Sănătății a declarat că autoritățile discută și despre necesitatea prelungirii stării de alertă după 15 iulie, în funcție de cum va evolua răspândirea coronavirus.

Tătaru a mai declarat că pacienții infectați cu coronavirus care vor să iasă pe propria răspundere din spital vor răspunde în fața legii, în temeiul articolului pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dacă se va dovedi, în urma unei anchete epidemiologice, că sunt responsabili de infectarea altor persoane.

Despre situația în care se află secțiile ATI, unele dintre ele ocupate la capacitate maximă, ministrul Sănătății a declarat că sunt cazuri particulare care pot fi ținute încă sub control.

La conferința de presă a participat și chestorul Bogdan Despescu, care a precizat că pe litoral vor patrula echipaje mixte de polițiști și jandarmi care vor supraveghea să nu mai existe cazuri de nerespectare flagrantă a regulilor de distanțare socială.

 

Principalele declarații:

 

  • Suntem într-un moment în care cu toții trebuie să gestionăm o situație. Trebuia să avem măsuri de relaxare la 1 iulie, le-am amânat.
  • Referitor la deciziile CCR, țin să menționez că lucrăm la un proiect de lege și avem acea rugăminte ca toți factorii implicați să se implice activ pentru a putea gestiona o situație pe care încă o controlăm.
  • Avem un corp medical care deține în acest moment controlul, dar interpretarea particulară a acestor decizii pot duce la efecte nedorite.
  • Recomandarea de izolare nu este o recomandare strict medicală. Dacă acum aveam rata de transmitere de 0,6 astăzi avem o rată de 1,4. În pofida a tot ce se discută, se întrevede pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază. Este pentru ce înseamnă familiile dumneavoastră, vârstnici și persoane din jurul nostru.
  • Rămâne valabil articolul penal de zădărnicire a bolilor.
  • Lucrăm la un proiect legislativ, suntem în măsură să reglementăm articolele care sunt declarate neconstituționale. Izolarea trebuie să existe, internarea persoanelor cu simptomatologie trebuie să fie necesară. Avem focare care se nasc dincolo de cele pe care le știam vechi.

Citește și: Nelu Tătaru anticipează că vom trăi normal începând cu luna august

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele