Tăticul OUG 13 “Noaptea ca Hoții”, vrea interzicerea cuvintelor “penali” și “pușcăriabili” în spațiul public

0
- Reclama -

Comisia pentru stabilitatea legislativă în justiţie va discuta, în perioada următoare, Directiva UE care prevede că „declaraţiile publice” nu trebuie să încalce prezumpţia de nevinovăţie a celor suspectaţi sau acuzaţi ca fiind vinovaţi, a declarat, duminică deputatul Florin Iordache.

Citiți și Incredibil: Florin Iordache este președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legislația din domeniul Justiției

„Vom discuta Directiva şi o vom implementa, până la primăvară. (…) Directiva va trebuie să fie implementată până în luna aprilie”, a declarat preşedintele Comisiei pentru asigurarea stabilităţii legislative în justiţie, deputatul PSD Florin Iordache intrebat când va fi discutată Directiva care prevede interzicerea folosirii unor cuvinte precum „penali” sau „puşcăriabili” în declaraţiile publice, informează MEDIAFAX.

Fostul ministru al Justiției a afirmat că transpunerea Directivei se va face în termenul prevăzut de lege – până la începutul lunii aprile 2018, însă, nu reprezintă o prioritate pentru comisie, în contextul în care aleşii aşteaptă în Parlament legile justiţiei.

Directiva prevede că prezumţia de nevinovăţie ar fi încălcată în cazul în care declaraţii publice ale autorităţilor publice sau decizii judiciare, altele decât cele privind stabilirea vinovăţiei, se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca fiind vinovată, atât timp cât vinovăţia persoanei respective nu a fost dovedită conform legii.

Declaraţiile publice nu ar trebui să reflecte opinia că persoana respectivă este vinovată, potrivit documentul citat.

- Reclama -

Noţiunea de „declaraţii publice ale autorităţilor publice” este înţeleasă ca fiind orice declaraţii care se referă la o infracţiune şi care emană fie de la o autoritate implicată în procedurile penale legate de infracţiunea respectivă, cum ar fi autorităţile judiciare, poliţia şi alte autorităţi de aplicare a legii, fie de la o altă autoritate publică, cum ar fi miniştrii şi alţi funcţionari publici, fără a se aduce atingere dreptului intern în materia imunităţii, prevede Directiva UE.

De asemenea, modul în care informaţiile sunt difuzate nu trebuie să creeze impresia că persoana este vinovată înainte de a se fi dovedit vinovăţia acesteia conform legii.

Directiva prevede că autorităţile ar trebui să se abţină de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, în instanţă sau în public, prin utilizarea unor măsuri de constrângere fizică, cum ar fi cătuşele pentru mâini sau pentru picioare, boxele de sticlă sau cuştile.

Directiva UE 2016/343 trebuie implementată până la până la 1 aprilie 2018, aceasta fiind emisă în luna martie 2016.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele