Teheranul este ”capabil să producă bombe nucleare”

0

Teheranul este capabil din punct de vedere tehnic să producă o bombă nucleară, dar încă nu a decis dacă să producă una, a declarat un consilier principal al liderului suprem al Iranului, Ali Khamenei, duminică, pentru televiziunea arabă Al Jazeera.

 

”În câteva zile, am reuşit să îmbogăţim uraniul cu până la 60% şi putem produce cu uşurinţă uraniu îmbogăţit cu 90%… Iranul are mijloacele tehnice pentru a produce o bombă nucleară, dar Iranul nu a luat nicio decizie de a face una”, a declarat Kamal Kharaji.

În 2018, fostul preşedinte american Donald Trump a abandonat acordul nuclear de la Teheran din 2015 cu puterile mondiale, în baza căruia Iranul şi-a restrâns activitatea de îmbogăţire a uraniului, o posibilă cale către producerea armelor nucleare, în schimbul ridicării sancţiunilor economice.

La aproape un an de la politica de ”presiune maximă” a lui Trump asupra Iranului, Teheranul a început să încalce sancţiunile nucleare ale tratatului.

Franța vrea vaccinarea homosexualilor, trans-sexualilor și a femeilor din bordeluri contra variolei maimuței

Iranul a negat multă vreme cererea de arme nucleare şi a susţinut că rafinează doar uraniul pentru utilizarea energiei civile şi a precizat că uraniul va fi rafinat dacă Statele Unite ridică sancţiunile şi se alătură acordului şi dacă încălcările acordului internaţional sunt reversibile.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele