Tensiuni în PNL: Rareș Bogdan versus Ludovic Orban

Consiliul Național este organismul care reunește liderii județeni, miniștrii, parlamentarii și europarlamentarii PNL

0

Tensiuni în PNL: Rareș Bogdan versus Ludovic Orban. Fostul om de televiziune, acum euro parlamentar dar și prim-vicepreședintele PNL și unul dintre apropiații președintelui Klaus Iohannis, a anunțat că o grupare reformistă își va desemna candidatul la șefia PNL și l-a criticat dur pe Ludovic Orban.

 

Rareș Bogdan i-a cerut demisia lui Orban de la șefia PNL într-un interviu pentru Aleph News și a spus că gruparea reformistă va avea un candidat unic pentru funcția de președinte al partidului.

El a avertizat că fără o reformă internă, PNL poate ajunge sub 20% la următoarele alegeri. Rareș Bogdan s-a plasat printre reformatori, alături de Emil Boc, Ilie Bolojan, Robert Sighiartău și Gheorghe Falcă. ”În spatele nostru se află zeci de filiale. Vrem reformarea și repoziționarea partidului, luarea deciziilor de către forurile interne, democratizarea totală a partidului, promovarea oamenilor în funcții pe baza meritelor”, a spus Rareș Bogdan.

Întrebat de Ion Cristoiu care e candidatul la președinția PNL al acestei grupări reformiste, Rareș Bogdan a spus: ”am stabilit că vom avea un candidat și am decis că dacă candidează unul dintre noi, ceilalți nu vor candida pe aceeași poziție”.

Vezi și Fără penali în funcții publice pare să nu funcționeze în cazul PNL-istului Costel Alexe

Rareș Bogdan a folosit la adresa lui Orban expresia ”i s-a umflat capul”, expresie utilizată în trecut și de Liviu Dragnea la adresa premierilor care i se împotriveau.

Rareș Bogdan a mai spus că Ludovic Orban a condus discreționar partidul, fără să se consulte cu ceilalți lideri PNL și a adăugat în interviurile Aleph News că nu a candidat la alegerile parlamentare pentru că nu a fost invitat pe liste.

Vezi și PNL, USR-PLUS şi UDMR reiau negocierile

Rareș Bogdan a relatat și scena de la negocierile cu cu USR PLUS și UDMR, acuzându-l pe Ludovic Orban că a cedat ministerele Transporturilor, Fondurilor Europene și Dezvoltării într-o negociere tete-a-tete cu Dacian Cioloș, Dan Barna și Kelemen Hunor, deși partenerii de coaliție ar fi fost de acord ca măcar Ministerul Dezvoltării să rămână la PNL. ”Partidul e pe un butoi de pulbere”, a spus Rareș Bogdan.

Congresul PNL – cine pierde, cine câștigă

Ludovic Orban vrea un congres rapid, în iunie, în care să își reconfirme poziția de președinte, premierul Cîțu și contestatarii săi vor un congres în toamnă, astfel încât până atunci să se consolideze o alternativă.

E de așteptat ca la congres președintele Ludovic Orban să fie contestat pentru modul în care a negociat formarea guvernului cu USR PLUS și UDRM, dar și pentru rezultatul de la alegerile parlamentare, unde PNL a ieșit pe locul secund, după PSD. Până acum, nici un lider liberal nu și-a anunțat public candidatura, dar printre contestatarii lui Orban se numără Emil Boc ori Robert Sighiartău.

Premierul Florin Cîțu nu s-a profilat nici el public ca un candidat la șefia partidului, dar prerogativele sale de șef al executivului – omul care împarte bugete și funcții – l-ar putea transforma într-un contracandidat serios pentru Ludovic Orban. Iar surse din partid au declarat pentru G4Media.ro că și el vrea organizarea congresului în septembrie, pentru a avea timp să își organizeze o eventuală candidatură și să discute cu filialele județene.

Data organizării congresului este extrem de importantă. Cu cât alegerile interne vor fi organizate mai târziu, cu atât premierul Cîțu sau unii oponenți ai lui Orban – nemulțumiți de cedările acestuia față de partenerii din coaliția cu USR PLUS și UDMR – vor avea mai mult timp să își creeze și consolideze baza de putere din partid. De altfel, și președintele Iohannis ar fi adeptul organizării congresului PNL în toamnă, potrivit surselor G4Media.ro.

În sprijinul adversarilor lui Orban vine și situația creată de pandemie: majoritatea partidului vrea un congres desfășurat fizic, față în față. Or, în acest moment este imposibil de organizat rapid un asemenea eveniment cu peste o mie de oameni, cum scrie în statutul PNL, din cauza restricțiilor legale. ”Puțin probabil ca în doar câteva luni să putem să organizăm și alegerile din filiale și congresul în format fizic. E nevoie să fie vaccinată o parte cât mai mare din populație, astfel încât evenimentele mari să poată fi organizate în format fizic”, a explicat un lider liberal pentru G4Media.ro.

Calendarul congresului e prevăzut de statutul PNL și obligă partidul să organizeze alegeri în toate organizațiile locale și județene, care la rândul lor vor trimite delegații la congres. De aceea, în aceste momente au loc deja discuții intense în interiorul partidului în care se configurează balanța de putere la nivelul județelor, dat fiind că de aici vor veni voturile pentru viitorul președinte. Or, atât pentru Ludovic Orban, cât și pentru contracandidații săi e important să își asigure o bază electorală solidă.

Cel mai probabil, data congresului și a alegerilor județene premergătoare va fi stabilită în luna februarie de Consiliul Național al partidului. Consiliul Național este organismul care reunește liderii județeni, miniștrii, parlamentarii și europarlamentarii PNL.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele