Tensiuni la granița dintre Tadjikistan și Afganistan

0

Preşedintele Tadjikistanului, Emomali Rakhmon, a ordonat luni mobilizarea a 20.000 de militari rezervişti pentru a întări frontiera cu Afganistanul, după ce peste 1.000 de membri ai forţelor de securitate afgane au trecut graniţa ca urmare a avansului militanţilor talibani, transmite Reuters.

 

Venirea militarilor afgani scoate în evidenţă înrăutăţirea rapidă a situaţiei din Afganistan, de unde trupele străine se retrag în totalitate după 20 de ani de război şi în condiţiile în care negocierile de pace sunt blocate.

Preşedintele tadjik Emomali Rakhmon a făcut o mulţime de apeluri telefonice internaţionale pentru a discuta situaţia cu aliaţii din regiune, inclusiv cu omologul său rus Vladimir Putin, a cărui ţară are o prezenţă militară mare în Tadjikistan.

Putin l-a asigurat pe Rakhmon că Moscova va sprijini fosta republică sovietică să-şi stabilizeze graniţa cu Afganistanul dacă va fi necesar, atât direct, cât şi printr-un bloc regional de securitate, a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Rusia îşi operează cea mai mare bază militară în străinătate în ţara săracă din Asia Centrală, unde staţionează tancuri, elicoptere şi aeronave de atac terestre.

Tadjikistanul caută să stabilească tabere pentru potenţiali refugiaţi din Afganistan, au declarat luni surse guvernamentale.

UPDATE: Ministerul de Externe s-a făcut din nou de râs în cazul ”obligatoriu/aleatoriu”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele