Tensiuni majore între Cehia și Rusia

0

Cehia a cerut joi Rusiei retragerea majorităţii diplomaţilor de la Praga, escaladând cea mai gravă dispută diplomatică dintre cele două ţări din ultimele decenii.

 

Conflictul legat de spionaj a izbucnit sâmbătă, când Praga a expulzat 18 diplomaţi ruşi, pe care i-a identificat ca fiind ofiţeri de informaţii.

De asemenea, autorităţile cehe au afirmat că doi spioni ruşi, acuzaţi de otrăvirea unui fost agent rus, la Londra, cu agentul neurotoxic noviciok, se află în spatele exploziei produse în 2014 la un depozit ceh de armament, în urma căreia au murit doi oameni.

Rusia a negat acuzaţiile Cehiei, iar duminică a ordonat plecarea a 20 de diplomaţi cehi, ca măsură de retorsiune.

Decizia de joi, anunţată de ministrul de Externe Jakub Kulhanek, impune ca Rusia să aibă acelaşi număr de trimişi ca şi Republica Cehă la Moscova. Asta înseamnă că Rusia va trebui să retragă 63 de diplomaţi şi alţi angajaţi din Praga, deşi Praga a dat timp până la sfârşitul lunii mai pentru a face acest lucru.

Împreună cu măsura iniţială, acest lucru va reduce considerabil cea care a fost de departe cea mai mare misiune externă la Praga şi mult mai mare decât reprezentarea cehă la Moscova.

Cehia a comandat vaccinul anti-COVID-19 rusesc Sputnik V

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele