Tensiuni PSD-ALDE pe legea offshore! Reacția lui Tăriceanu: „Am fost luați pe nepregătite”

0

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că există multe semne de întrebare legate de noua formă a legii offshore, retrimisă la comisii în Camera Deputaților. Amendamentele aduse în ultimul moment au creat „un sentiment de incertitudine”, mai spune el.

„Am fost luați pe nepregătite cu o serie de modificări care au fost prezentate la comisie în ultimul moment. Aceste modificări succesive care s-au făcut la proiectul de lege au indus colegilor mei un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor. Aceste amendamente nu au fost însoțite de niciun fel de notă explicativă privind efectele și consecințele financiar-bugetare pe care le produc”, a spus el.

„Colegii mei vor să voteze în cunoștință de cauză un proiect care să reprezinte o soluție echilibrată, care să aibă în vedere în primul rând interesele statului român și care în același timp să țină cont și de interesul investitorilor de a-și putea recupera investițiile și de a face profit. Soluția trebuie să fie echilibrată. Acest proiect trebuie votat astfel încât România să nu devină dependentă pe viitor de gazele de import. Avem o resursă naturală pe care putem să o folosim, care să asigure independența energetică a României”, a adăugat Tăriceanu.

„Din partea Guvernului așteptăm aceste evaluări care să permită tuturor membrilor comisiei, în cunoștință de cauză, să adopte o anumită poziție.

Am avut proiectul de lege la Senat, unde a trecut într-o anumită formă, pentru a doua oară, la Cameră, este modificat puternic și am fi putut să fim puși la curent dacă există astfel de intenții, ca să le dezbatem și la Senat”, a mai spus șeful ALDE.

Legea offshore fost retrimisă la comisii. Decizia a fost luată în urma neînțelegerilor apărute între aleșii PSD, ALDE și UDMR.

Proiectul prevede că banii nu vor merge la buget, ci într-un fond special pentru finanţarea proiectelor de infrastructură, ce vor fi construite prin parteneriat public privat. Un amendament prevede impozitarea câştigului extraordinar din creşterea preţului la gaze până la 70%. De asemenea, companiile vor avea o cotă mult mai mică de deducere din acest impozit excepţional a investiţiilor făcute, de doar 30%, față de 50% cât era anterior, potrivit unuia dintre amendamentele depuse la Cameră.

Companiile petroliere aşteaptă această lege pentru a lua o decizie în ceea ce priveşte exploatarea gazelor din Marea Neagră. Aici există rezerve descoperite de 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, adică de 20 de ori consumul României.

Citește și Tăriceanu, despre prestația lui Dăncilă din Parlamentul European:Bravo ei! S-a prezentat foarte bine

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele