UPDATE: Toni Greblă tot mai aproape de funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente

2
Toni Greblă
Toni Greblă
- Reclama -

Votul pentru ca Toni Greblă să ajungă șef AEP s-a amânat. Se pare că PNL are propriul candidat, iar acesta ar fi unul dintre actualii angajați ai Autorității.

Greblă are acum doar sprijin din partea PSD

„Nu există niciun blocaj la AEP. Domnul Toni Greblă a fost judecător la CCR. Putem să îi aducem multe. Cu toţii avem un trecut. Repet, preşedintele AEP nu îl discutăm politic şi nu îl împărţim politic între PSD şi PNL. A existat o procedură în Parlament unde s-au depus anumite dosare. Unele au fost acceptate. Sunt ferm convins că experienţa domnului Greblă o să asigure independenţa la AEP”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni la Parlament.

Penal în funcție publică

Întrebat cum vede faptul că fostul şef al AEP, Constantin Buică, este acum secretarul general al aceleiaşi instituţii, liderul PSD a răspuns: „Nu îmi cereţi să încalc legea sau să fac un abuz în serviciu din dorinţa dacă este normal sau anormal”.

„Domnul Constatin Mituleţu-Buică a câştigat un concurs de secretar general. Nu am în atribuţiile mele la Cameră nici să îl schimb pe domnul Mituleţu, nici să schimb organizarea AEP. Dânsul, înainte să fie preşedinte al AEP, a fost secretar general. Din punctul meu de vedere, când i-am cerut domnului Mituleţu că dacă ar aduce atingeri instituţiei AEP, eu i-am solicitat domnului Mituleţu ca dânsul să îşi înainteze demisia. Cred că a fost super corect”, a completat Ciolacu.

Știre înițială

Iulia Andreea Băbeanu şi Toni Greblă au primit, luni, aviz favorabil de la Comisiile juridice ale Parlamentului pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP). Prefect de București, Toni Greblă pare însă în avantaj dat fiind sprijinul primit din partea coaliției PSD-PNL-UDMR.

- Reclama -

 

Membrii celor două comisii au dat un aviz favorabil comun, cu majoritate de voturi, celor doi candidaţi, iar plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului urmează să decidă, prin vot secret, cine va fi noul preşedinte al AEP. Plenul reunit al Parlamentului are programat pe 21 februarie votul final pentru numirea noului președinte al AEP.

Iulia Andreea Băbeanu a fost propusă pentru funcţia de preşedinte al AEP de grupurile parlamentare ale AUR, iar Toni Greblă – de grupurile PSD.

Nominalizarea lui a fost făcută oficial de grupurile parlamentare PSD pe 14 februarie 2023 printr-o adresă transmisă Birourilor Permanente Reunite

Postul de președinte al AEP e vacant după demisia lui Constantin Mitulețu-Buică, susținut tot de PSD, care a fost acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) că și-a angajat ilegal cumnata în instituție.

Toni Greblă (69 de ani) este prefectul Capitalei din mai 2022. Anterior, el a fost președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ, secretar general al guvernului Dăncilă, judecător la Curtea Constituțională, senator PSD și prefect de Gorj.

Toni Greblă a fost timp de câteva zile în 2022 și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Economedia.ro a scris în 10 martie 2022 că Toni Greblă este incompatibil în funcția de administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR), iar acesta s-a retras la puțin timp după ce ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu l-a numit în Consiliul de Administrație.

DNA l-a acuzat pe Greblă că, în perioada 2010 – 2015, aflat în exercitarea funcţiilor de senator (2010 – 2013) şi judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. În 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Toni Greblă.

Vezi și Șeful AEP, Constantin Mituleţu-Buică nu vrea să demisioneze de la șefia instituției

Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia de la conducerea Autorității Electorale Permanente

În 11 ianuarie, Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia de la conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP) în urma scandalului legat de angajarea cumnatei sale, a transmis, miercuri, instituția. AEP este instituția care gestionează finanțarea partidelor, acordă subvenții și deconturi și monitorizează cheltuirea acestora.

Totuși, anterior Mitulețu declara că nu va demisiona pentru că nu există niciun conflict de interese, iar angajarea cumnatei este ”legală și morală”.

Agenția Națională de Integritate a anunțat atunci că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Constantin Florin Mitulețu Buică a infracţiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, se arată într-un comunicat postat pe site-ul instituției.

Potrivit ANI, în exercitarea atribuțiilor de Președinte al Autorității Electorale Permanente a emis, aprobat și semnat un număr de 9 acte materiale prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată la Cabinetul Vicepreședintelui Autorității Electorale Permanente pe funcția de consilier.

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele