Eşti în căutarea unui televizor nou. Iar problema apare odată ce ai intrat în magazin şi te loveşti de un perete plin de televizoare cu imagini spectaculoase. Totuşi, cum faci să alegi cel mai bun televizor pentru tine? CasoTeca îţi spune tot ce trebuie să ştii când cumperi un televizor.
Să cumperi un televizor în zilele noastre este mult mai dificil decât şi-ar fi putut imagina bunicii nostri vreodată. La cum avansează tehnologia, trebuie să ştii câteva lucruri despre ele, altfel, peretele plin cu televizoare ne va hipnotiza.
Mărimea contează
Când vine vorba de dimensiunea televizorului, te poţi confrunta cu unul dintre aceste două lucruri. Primul: cumperi un televizor, ajungi acasă, îl montezi şi îţi dai seama că este prea mic. Doi: cumperi cel mai mare televizor, dar ignori specificaţiile tehnice. Aşa că, cel mai bine este ca înainte să pleci de-acasă, să măsori spaţiul în care urmează să fie amplasat televizorul, asta ca să nu regreţi pe urmă.
În plus, trebuie să ţii cont şi de faptul că nu poţi sta prea aproape de un televizor. Pentu că altfel vei avea probeleme cu vederea. Spre exemplu, dacă ai un televizor cu diagonala de un metru, distanţa trebuie să fie îtnre 1,5 şi 2,5 metri. La un televizor cu o diagonală de 1,2 m, distanţa trebuie să fie cuprinsă între 1,8 şi 3 metri, iar la un televizor cu diagonala de peste 1,3 metri, trebuie să iei în calcul o distanţă minimă de 2 metri.
Sursa foto: Sophie Timothy via Apartament Therapy
Tipurile de ecrane TV
- Un ecran cu plasmă este potrivit pentru încăperile întunecate, asta dacă vrei să-ţi faci un mini-cinema acasă la tine. Şi asta pentru că are un contrast mai mare şi te poţi uita la el din orice unghi. Cu toate acestea, lumina se poate reflecta în el, mai ales într-un living normal, cu ferestre sau cu lumină ambientală.
- Un TV cu ecran LDC (liquid crystal display) este o opţiune bună, şi este de regulă mai ieftin decât cele cu LED sau OLED. Nu sunt cele mai bune dacă obişnuieşti să-ţi chemi prietenii la meci sau la film, deoarecele unghiurile de vizualizare sunt limitate. Pentru un dormitor, de unde te uiţi la TV direct din pat, este o variantă bună, care nu este scumpă.
- Televizorul LED (light emiting diode) se găseşte la scară largă, în mai multe variante, în diferite mărimi şi preţuri. Aceastea sunt mai scumpe decât televizoarele cu plasmă sau LCD, însă mai ieftine decât cele OLED.
- OLED (organic light emitting diodes) sunt foarte bune, şi asta pentru că ele combină calităţile de la cele cu plasă cu cele cu LED. Se comportă bine în camerele cu multă lumină, sunt super-subţiri şi au rapoarte de constrast ridicate.
Care-i treaba cu televizoarele curbate?
Cel mai probabil, ţi-ai pus şi această întrebare. Un televizor curbat te poate seduce cu aspectul unic, dar de când a fost introdus pe piaţă, s-a constatat că este doar un truc. Acestea promit o experienţă captivantă, însă au fost mulţi utilizatori care nu au sesizat diferenţe la calitatea imaginii între un televizor plat şi unul curbat. În plus, alţi utilizatori se plâng că unghiurile de vizualizare sunt restrânse. Cu toate acestea, dacă ţie îţi place cum arată, atunci mergi pe această variantă.
Ce este rezoluţia la televizor
După ce ai ales dimensiunea şi tipul ecranului, mai trebuie să ştii câte ceva şi despre rezoluţie. Rezoluţia unui TV se referă la numărul de pixeli care compun imaginea pe ecran. Cu cât mai mulţi pixeli, sau purici, cu atât rezoluţia este mai fnă şi imaginea mai clară. Când sunt mult prea multe, ei bine, ochiul uman nu mai este capabil să îşi dea seama de îmbunătăţiri la un moment dat.
Ce trebuie să ştii: televizoarele cu o rezoluţie de 720p sunt încă disponibile, dar sunt depăşite, ca şi tehnologie. Nu investi în acestea. Mai bine alege un TV cu o rezoluţie de 1080p, care mai sunt numite şi Full Definition sau High Definition. Sau poţi alege un 4K, numite şi Ultra High Definition.
Televizoare smart. Sau nu
Asta ţine doar de preferinţe. Un Smart TV se poate conecta la internet, fie prin wi-fi, fie prin mufă jack şi poate reda conţinut prin intermediul aplicaţiilor instalate, precum Netflix, Hulu, Youtube sau altele asemnănătoare. Şi costă ceva mai mult.
Sursa text: Apartament Therapy