Total datoria statului: 69,4 miliarde de euro, numai anul trecut Guvernul a mai adăugat peste 6 miliarde

0
FRC a acordat prima garanție pentru programul Investește în Tine prin CEC Bank

Datoriile statului au crescut anul trecut cu 29 de miliarde de lei (6,1 miliarde euro), la 330,14 miliarde de lei (69,4 miliarde de euro) la finele lunii decembrie, și sunt de aproape cinci ori mai mari decât erau în urmă cu zece ani.

Fiecărui român îi revine astfel o datorie pe cap de locuitor de aproape 17.000 de lei (3.580 euro), comparativ cu 3.340 de lei în 2008. Doar în ultimii doi ani, datoria statului a crescut cu 44,5 miliarde de lei (9,4 miliarde de euro), potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

În 2008, datoria statului se situa la 69 de miliarde de lei, iar pentru cele 260 de miliarde de lei luate pe datorie în perioada 2008-2018, guvernanții nu au ce prezenta cetățenilor României. Atenția acordată acestui subiect este una destul de redusă, în contextul în care politicienii se laudă constant că România are una dintre cele mai reduse îndatorări din UE. În loc să dea socoteală ce fac cu banii pe care i-au împrumutat și îi împrumută an de an, guvernanții afirmă cu mândrie că au împrumutat mai puțin ca alții. Iar asta în timp ce România, la mai bine de 10 ani de la intrarea în UE nu are o rețea de autostrăzi funcțională sau spitale decente. Iar lista cu lucrurile pe care statul trebuia să le facă, dar nu le-a făcut, poate continua.

Suma acumulată de stat ca datorie publică până în prezent este aproape egală cu tot ce a cheltuit statul anul trecut. În 2018, cheltuielile statului s-au ridicat la 322,45 miliarde de lei, motivul principal fiind creșterea accelerată a costurilor cu salarii și alte beneficii acordate angajaților din sectorul public.

Citeşte mai multe pe profit.ro

 

Citeşte şi Bugetul minim al unei mini-vacanțe în România este de 500 lei / persoană

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele