Transplant cardiac la Târgu Mureş

0
operatie

Prof. Dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, alături de echipa medicală realizează azi al patrulea transplant cardiac din acest an.

 

Donatorul este o fată de 18 ani, victimă a unui accident grav în Timişoara. O echipă de chirurgi de la Târgu Mureş a prelevat cordul la Spitalul Judeţean din Timişoara, iar acesta este acum în drum spre Târgu Mureş cu un elicopter SMURD. Pacienta care primeşte inima este tot o fată, dar de 16 ani, cu o insuficienţă cardiacă gravă, boală care a evoluat rapid pe fondul unor complicaţii şi care aştepta să facă transplantul cardiac de 6 luni.

„Este vorba despre o intervenţie de transplantare a cordului pe care o vom efectua în această dimineaţă asupra unei tinere în vârstă de 16 ani aflată într-o stare avansată de isuficienţă cardiacă, ireductibilă, aflată la limita posibilităţilor de supravieţuire.

Tremend a depășit 29 milioane euro în 2021

Cordul a fost prelevat în această dimineaţă de o echipă de chirurgi din Clinica noastră din Târgu Mureş, de la Spitalul Judeţean din Timişoara, de la o donatoarea în vârstă de 18 ani, victima unui accident rutier, în Timişoara, din ce ştiu. Ca de obicei, când este vorba despre un transplant, ne exprimăm condoleanţele faţă de pierderile familiei îndurerate, dar este foarte important pe de altă parte ca în aceste situaţii tragice nişte vieţi pot fi salvate. Subliniez pe de o parte gestul nobil al familiei şi pe de alta importanţa de a fi solidari şi să putem salva vieţi prin donare, ori de câte ori se poate. Întotdeauna când există o astfel de situaţie, încercăm să găsim cel mai bun receptor posibil ţinând cont şi de acest aspect al vârstei, al greutăţii. Bineînţeles, în primul rând compatibilităţile de grup sangvin, există anumite repere pe baza cărora facem această alegere şi evident sperăm ca toate aceste lucruri să meargă bine”, a explicat pentru News.ro Prof. Dr. Horaţiu Suciu.

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele