Transportatorii de energie din România şi Bulgaria au semnat un acord de ajutor pentru situaţiile de avarie

0
- Reclama -

Operatorii de sistem şi de transport al energiei electrice din România şi Bulgaria (Transelectrica şi Electroenergien Sistemen Operator) au semnat marţi la Varna, Bulgaria, un ”Acord bilateral privind asigurarea livrării de energie transfrontalieră în regim de urgenţă pentru menţinerea siguranţei în funcţionare a sistemelor electroenergetice” din România şi Bulgaria.

Citiți și Urgia PSD: la 1 octombrie cresc prețurile energiei electrice, gazelor, carburanților și alimentelor, precum și ratele la credite

Acordul semnat prevede crearea unui mecanism de ajutor de avarie la care cele două ţări pot apela doar dacă înregistrează o situaţie critică în sistemul energetic naţional, a informat Ministerul român al Energiei.

Documentul bilateral stabileşte condiţiile de acordare şi decontare a ajutorului de avarie.

”Conform acordului, procedura de notificare şi obţinere a acestuia se derulează astfel: statul aflat într-o situaţie electroenergetică dificilă adresează operatorului de transport din statul vecin o solicitare de livrare a unei cantităţi de energie electrică în sistem”, precizează comunicatul.

- Reclama -

În urma acestei solicitări, statul la care se apelează oficial pentru ajutorul de avarie va răspunde pozitiv sau negativ, în funcţie de situaţia în propriul sistem naţional şi în funcţie de rezervele de care dispune.

Conform acordului, statul care poate oferi ajutorul de avarie o va face doar dacă acesta nu-i va afecta siguranţa în funcţionare a propriului sistem şi nici nici schimburile comerciale rezultate din tranzacţiile pe pieţele de energie electrică.

”Am discutat despre acest mecanism de ajutor de avarie cu omologul meu bulgar încă din precedenta mea vizită, din septembrie, în statul vecin. Am continuat discuţiile şi astăzi în cadrul reuniunii interguvernamentale şi mă bucur că am reuşit să atingem acest obiectiv într-un termen atât de scurt. Acest mecanism este o garanţie în plus că, în cazul unor situaţii dificile, putem conta unii pe alţii”, a declarat Toma Petcu, ministrul Energiei.

El spune că va continua discuţiile şi cu Ungaria şi Serbia pentru semnarea unor acorduri similare, pentru că astfel ”fiecare dintre statele semnatare va beneficia de o siguranţă în plus în aprovizionarea cu energie electrică, acesat fiind şi unul dintre obiectivele Uniunii Europene”.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele