Trenul secret care salvează vieți în Ucraina este în funcțiune de o lună și a salvat până acum peste 400 de persoane

0

Organizația umanitară Medici fără frontiere (MSF) a pus în funcțiune un tren medicalizat pentru evacuarea răniților din estul Ucrainei, unde luptele cu trupele rusești sunt cele mai intense, în vestul teritoriului țării, relatează publicația spaniolă 20 Minutos. 

Convoiul, care este în funcțiune de o lună, are două vagoane dotate cu opt paturi și un altul pentru pacienții mai puțin grav și familiile acestora.

Prima evacuare medicală efectuată de organizație cu acest tren a fost „nouă pacienți grav răniți, dar stabili, care au sosit vineri la Lviv din Zaporijia”, a spus organizația. Majoritatea pacienților fuseseră răniți în Mariupol sau în timp ce încercau să scape din oraș.

Călătoria cu trenul a durat aproape 24 de ore, iar pacienții au fost însoțiți de o echipă de nouă lucrători medicali MSF. Organizația lucrează pentru amenajarea unui tren mai mare și cu mai multe mijloace.

Obiectivul este eliberarea de paturi de spital în regiunile cele mai apropiate de front, dar lucrătorii din domeniul sănătății au fost nevoiți să efectueze evaluări foarte amănunțite deoarece pacienții cel mai grav răniţi nu pot rezista la un transfer cu trenul de peste 20 de ore fără servicii de terapie intensivă și, din aceast motiv, unele dintre cele mai grave cazuri au fost excluse.

La bord se află copii nevinovați, femei și pensionari grav răniți de gloanțe și explozii cu bombe de la raidurile rusești asupra caselor și satelor lor.

Trenul a salvat aproximativ 400 de persoane de când a început să circule luna trecută.

„Nu am mai făcut niciodată așa ceva până acum”, spune Christopher Stokes, liderul echipelor de urgență ale organizației caritabile din Marea Britanie din Ucraina.

„Nu cred că au fost folosite trenuri medicalizate de la al Doilea Război Mondial”, spune Stokes. În plus, britanicii explică modul în care aceste vagoane au fost transformate într-un spital mobil de ultimă generație în doar trei săptămâni.

De asemenea, au fost instalate paturi de terapie intensivă.

Guvernul Ucrainei spune că armata rusă a ucis sau rănit zeci de mii de civili de când a început invazia sa la sfârșitul lunii februarie. Cu toate acestea, Kremlinul neagă că vizează civilii, deși numărul răniților și al victimelor nu susține aceste afirmații, iar spitalele se luptă să facă față volumului imens de răniți de război din estul țării.

Vezi și: Cum a pierdut Putin Ucraina pentru totdeauna. ”Vladimir Vladimirovici îți mulțumesc pentru ajutorul tău de a ne uni națiunea”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele