Tribunalul București a revocat solicitarea de extrădare a Elenei Udrea și a Alinei Bica din Costa Rica! Soluția nu este definitivă

0

Tribunalul București a revocat vineri solicitarea de extrădare a Elenei Udrea și a Alinei Bica din Costa Rica. Soluția poate fi contestată de Ministerul Justiției în 24 de ore.

Decizia vine la o zi după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis suspendarea executării pedepsei de închisoare cu executare pentru fosta ministră.

La fel, Înalta Curte a decis tot joi și suspendarea executării pedepsei cu închisoarea în cazul Alina Bica, fosta șefă a DIICOT.

Curtea Supremă a decis miercuri noapte eliberarea mai multor persoane în trei dosare celebre în care avocaţii condamnaţilor au invocat ilegalitatea completurilor de cinci judecători, transmite Digi 24. Printre cei eliberaţi din penitenciare se numără Rudel Obreja, Constantin Niţă şi Dan Şova

Cei trei au cerut rejudecarea proceselor şi au făcut contestaţii în anulare, în acest ultim caz fiind fixate termene după 20 ianuarie 2019. Judecătorii au decis suspendarea executării pedepsei, după ce cererile de contestaţii în anulare au primit termene după 20 ianuarie 2019.

Decizii similare au fost pronunțate și în cazurile Alina Bica, fosta șefă DIICOT, și Șerban Pop, fostul președinte al ANAF.

Decizia a fost luată de completul care judecă și apelul lui Liviu Dragnea în dosarul privind angajările fictive. Completul de 5 judecători (C5) P2 este format din judecătoarele Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa și Simona Enceanu.

La începutul lunii decembrie, o instanță din Costa Rica a decis să prelungească arestul preventiv pentru Elena Udrea și Alina Bica. Judecătorii au dat curs solicitării procurorilor care au susținut în fața instanței că arestul preventiv în cazul acestora ar trebui prelungit până când autoritățile costaricane se vor pronunța asupra cererii de extrădare formulate de către statul român.

Potrivit site-ului ameliarueda.com, procurorii vor prelungirea arestului până la o soluție definitivă privind cererea de extrădare. ”Dacă este necesar vom cere prelungiri distincte până când procesul de extrădare solicitat de România se încheie”, a declarat un procuror din Costa Rica.

Decizia este un nou eșec pentru Elena Udrea și Alina Bica de a obține eliberarea. Primul a fost pe 2 noiembrie când o curte din San Jose le-a respins cererea. Nici la Camera Constituțională nu au avut mai mult succes cu cererea făcută pe 16 noiembrie.

Alina Bica a ajuns în Costa Rica în iulie 2017, fiind urmată de Elena Udrea în februarie acest an.

Citește și Gelu Voican Voiculescu dă vina pe Iohannis pentru punerea sub acuzare: Președintele a spus că nu e vremea istoricilor, ci vremea procurorilor

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele