Trump le cere alegătorilor săi să voteze de două ori, deși votul multiplu este ilegal

0
- Reclama -

Președintele SUA, Donald Trump, a îndemnat alegătorii, miercuri, în timpul unei deplasări în Carolina de Nord, să-și exprime opțiunea de două ori la alegerile prezidențiale, o dată prin poștă și o dată în persoană, pentru a testa măsurile de protecție menite să apere împotriva votului dublu, potrivit Washington Post.

 

Trump, care a declarat că la alegerile de anul acesta vor abunda fraudele iar turul de scrutin va fi aranjat împotriva sa, a fost întrebat de către un reporter al unei televiziuni locale dacă este încrezător în sistemul de vot prin corespondență.

“Lăsați-i să-l trimită și lăsați-i să meargă să voteze, și dacă sistemul lor este la fel de bun precum spun că este, atunci evident că nu vor putea vota. Dacă nu este înregistrat, vor putea să voteze”, a spus Trump.

 

- Reclama -

Votul dublu intenționat este ilegal, iar în multe state, inclusiv în Carolina de Nord, este o infracțiune

 

Președintele a salutat suporterii săi pe pista de aterizare din Wilmington, Carolina de Nord, și a făcut declarații aproape identice, încurajându-i să-și trimită buletinele de vot “și după să se ducă să voteze”.

“Așa că trimiteți-l mai devreme și apoi duceți-vă să votați. Nu-i puteți lăsa să vă ia votul. Acești oameni joacă o politică murdară. Așa că dacă aveți un vot prin absență…trimiteți-l, dar eu l-aș verifica, urmăriți-l și duceți-vă să votați”, a spus Trump.

Trump a insistat, fără dovezi, că votarea prin corespondență, extinsă în multe state pentru a acomoda temerile privind pandemia de coronavirs, va duce la corupție, numărătoare greșită și întârzieri, făcând imposibilă aflarea câștigătorului la turul de scrutin din noiembrie.

Procurorul general, William P. Barr, a fost solicitat în timpul unui interviu pentru CNN să răspundă la afirmațiile lui Trump din Carolina de Nord, în special sugestia ca votanții să participe la o activitate ilegală. Barr a ocolit întrebarea, spunând că nu știe legile electorale din fiecare stat. Atunci a repetat retorica lui Trump, spunând că votul răspândit prin corespondență “este foarte deschis la fraudă și constrângere, este nesăbuit și periculos, iar oamenii se joacă cu focul”.

Datele din state americane care deja au implementat votul universal prin corespondență nu susțin afirmațiile lui Trump sau Barr. O analiză a Washington Post despre trei state care folosesc sistemul arată că oficialii au identificat doar 372 de posibile cazuri de vot multiplu sau vot în numele persoanelor decedate, din aproape 14,6 milioane de voturi trimise prin poștă la alegerile generale din 2016 și 2018. Acest număr reprezintă un procent de doar 0,0025%.

Joe Biden, candidatul democraților la alegerile prezidențiale, care a fost întrebat, miercuri, în mare, despre problema votului, l-a acuzat pe Trump de “încercarea de a delegitimiza” rezultatele la alegeri și a îndemnat oamenii să “voteze cât de devreme posibil”.

Citește și: Trump aruncă acuze către Joe Biden

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele