Tudorel Toader încercă să blocheze numirea lui Koveși în funcția de procuror-şef european

Valentina Constantin

Laura Codruța Kovesi este favorită pentru preluarea şefiei Parchetului European. Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai are însă nevoie de avizul Parlamentului European, apoi de votul din Consiliul Europei. Primul adversar al lui Kovesi s-a declarat deja, ministrul Justiţiei din România, Tudorel Toader, care a anunţat că va încerca să împiedice numirea ei. Parchetul European se va ocupa de fraudele făcute cu bani europeni.

Laura Codruța Kovesi este în vârful unei liste de trei procurori aleşi de o comisie tehnică independenta. O listă pe care, susţin surse de la Bruxelles, se afla un magistrat francez şi unul neamţ. Cei trei au fost propuşi pe baza unor criterii de evaluare pe care deocamdată doar ministrul justiţiei Tudorel Toader le contesta.

În calitate de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Kovesi a vizat prim-miniştri, miniştri în funcţie şi foşti miniştri, primari şi membri ai Parlamentului, înainte de demiterea sa, la ordinul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, în iulie 2018.

Ministrului Justiţiei declară că UE nu a fost avertizată în legătură cu „abuzurile comise de Laura Codruţa Kovesi“ când a condus DNA şi a promis că va transmite miniştrilor Justiţiei din statele UE motivele care au dus la demiterea acesteia.

Comentariile lui Toader atrag atenţia asupra corupţiei generalizate din ţara România, amintind că, în noiembrie anul trecut, Comisia Europeană a avertizat România că lupta împotriva corupţiei este în regres, punând accent pe presiunea exercitată asupra DNA, în timp ce unii diplomaţi europeni consideră că România ar trebuie să facă obiectul sancţiunilor privind statul de drept, dacă Guvernul va continua să propună amnistia pentru a salva politicienii condamnaţi pentru corupţie.

Citeste si...  Înăsprirea amenzilor pentru cei care nu respectă măsurile de limitare a răspândirii coronavirus COVID 19

Surse: Tudorel Toader îl „transferă“ prin ordonanţă de urgenţă  pe agentul României la CEDO

Agentul României la CEDO va fi transferat de la Ministerul de Externe sub autoritatea ministrului Justiţiei. Mutarea, cerută insistent de Tudorel Toader, se va realiza prin ordonanţă de urgenţă, imediat după adoptarea bugetului de stat, susţin surse politice pentru Adevărul. MAE şi-a dat acordul. Decizia vine în contextul în care Guvernul va trebui să formulze zilele viitoare un punct de vedere referitor la plângerea făcută de Kovesi la CEDO privind modul de revocare din funcţia de şef al DNA a fost admisă în principiu.

De ce insistă Tudorel Toader să-i aducă sub comanda sa

”Plângerea făcută de Laura Codruţa Kovesi la CEDO va ajunge zilele viitoare la Guvern, care trebuie să formuleze un punct de vedere. Tudorel Toader are o dispută personală cu fostă şefă a DNA, reîncălzită de posibila numire a Codruţei Kovesi în funcţia de procuror european. Deci Toader vrea să se lupte în continuare cu Kovesi, iar dacă nu o mai poate face direct, vrea să-l controleze pe avocatul României la CEDO. De fapt, la CEDO se joacă episodul doi al revocării lui Kovesi din fruntea DNA, revocare generată de Toader”, au explicat surse din conducerea PSD pentru Adevărul. Tudorel Toader a pus presiune încă din toamnă ca cei doi agenţi să fie trecuţi la Ministerul Justiţiei. „Agentul guvernamental la CEDO şi la Curtea de Justiţie nu e calificat să ne reprezinte“, spunea Tudorel Toader în octombrie 2018, fără a preciza clar ce nemulţumiri are faţă de ce doi.

Dacă va ajunge şefa Parchetului European, Laura Codruta Kovesi va avea un mandat de 7 ani şi va răspunde doar în fata Parlamentului european şi a consiliului europei. Se va bucura însă de independenţă deplină, iar în mandatul său va fi ajutată de colective de conducere care nu vor putea fi influenţate politic, nici din ţară, nici de la Bruxelles.

Citeste si...  Procuroarea lui Dragnea: Cineva a decis de astăzi că nu mai aplicăm Convenţia ONU împotriva corupţiei

După numirea şefului Parchetului European, România va trebui să propună cel puţin trei procurori europeni, unul pentru structura centrală şi doi care vor face anchete la Bucureşti.

Citește și PNL o sprijină pe Koveși pentru funcția de procuror-şef european


Etichete:
Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *