
Preşedintele tunisian, Kais Saied, a anunţat sâmbătă seară numirea ”în cel mai scurt timp” a unui nou guvern şi a vorbit despre o viitoare reformă a Constituţiei, în cursul unei băi de mulţime nocturne la Tunis.
Un nou guvern va fi „format în cel mai scurt timp” după „selectarea celor mai integre personalităţi”, a declarat Kais Saied pentru televiziunile Wataniya şi Sky News Arabia, după ce s-a plimbat, sub pază, pe bulevardul Bourguiba care traversează inima capitalei.
El nu a anunţat o dată precisă pentru formarea guvernului, adăugând: „Continuăm căutarea personalităţilor care îşi vor asuma această responsabilitate”.
Şeful statului s-a referit şi la Constituţia din 2014, spunând că „o respectă, dar putem introduce amendamente la text”. În opinia sa, „poporul tunisian a respins Constituţia” şi „constituţiile nu sunt veşnice”.
Prin urmare, este necesar „să se amendeze, respectând Constituţia”, ţinându-se cont de faptul că „suveranitatea aparţine poporului”.
În ultimele zile, numeroase media au speculat cu privire la apropiatul anunţ al unui guvern provizoriu, urmat de o revizuire a Constituţiei, care va fi supusă apoi votului universal prin referendum, înainte de noi alegeri legislative.
La 25 iulie, Kais Saied l-a demis pe prim-ministru, a suspendat activităţile parlamentului şi, de asemenea, şi-a arogat puterea judiciară, pentru o lună reînnoibilă, înainte de a prelungi aceste măsuri, la 24 august, „până la noi ordine”.
În imaginile difuzate pe pagina de Facebook a preşedinţiei tunisiene, şeful statului poate fi văzut mergând pe bulevard, aclamat de mulţimea care cântă imnul naţional, înainte de a se opri în faţa microfoanelor celor două canale de televiziune pentru a răspunde la un câteva întrebări.
Specialist în drept şi profesor universitar, Kais Saied se prezintă de la surprinzătoarea sa alegere la sfârşitul anului 2019, cu o largă majoritate, ca interpretul final al Constituţiei.
El s-a bazat pe articolul 80 al Constituţiei care prevede măsuri excepţionale în caz de „pericol iminent” pentru securitatea naţională, ca să justifice deciziile luate în urmă cu mai bine de o lună şi jumătate.
Numeroşi tunisieni l-au întâmpinat cu entuziasm: exasperaţi de clasa lor politică, ei aşteaptă acţiuni ferme împotriva corupţiei şi a impunităţii într-o ţară confruntată cu dificultăţi sociale şi economice grave. Dar opozanţi, partide politice, magistraţi şi avocaţi au spus că se tem de o „derivă autoritară”.