Turcan anunță că PNL e gata cu bugetul. Cițu știe că Teodorovici și Dăncilă știau că deficitul e de 4% și au ascuns adevărul

0

Vicepremierul Raluca Turcan a afirmat, luni, că bugetul pe anul 2020 “a fost închis”, iar Guvernul încearcă să menţină un deficit de 3,6%, urmând să anunţe “exact” procedura pe care liberalii vor merge în privinţa adoptării acestui proiect de lege.

“Vă amintiţi cât de cinic spunea domnul Teodorovici că nimeni nu va putea închide bugetul decât domnia sa. Vreau să le transmitem celor din PSD nu numai că am închis bugetul pe anul 2020, că încercăm să menţinem şi un deficit bugetar de 3,6%, cel mai probabil, negociat cu Uniunea Europeană, care să ne permită să punem pe masă, pe de o parte, acoperirea cheltuielilor şi, pe de altă parte, crearea de venituri pentru susţinerea întregii părţi de cheltuieli pentru anul viitor. Domnii care îşi imaginează că vor putea face tot felul de jonglerii şi mizerii pe spinarea românilor pentru anul 2020 să îşi ia gândul de la aşa ceva, pentru că Guvernul Orban va face un buget deştept şi al prosperităţii”, a declarat Turcan, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL, întrebată dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea bugetului pe anul viitor.

Potrivit Ralucăi Turcan, Guvernul va adopta “exact” acea strategie în Parlament care să nu permită PSD “să îşi facă tot felul de calcule meschine pe spinarea românilor”. “Vom anunţa exact care este procedura pe care vom merge în privinţa bugetului pe anul 2020”, a spus ea.

Vicepremierul a precizat că bugetul pe anul 2020 este gândit şi creionat “în nişte condiţii extreme”, care trebuie respectate, “din cauza incompetenţei guvernanţilor anteriori”.

“Din acest motiv, partea de cheltuieli a bugetului pentru anul 2020 va fi onorată şi nu vom avea un dublu limbaj acum la guvernare faţă de ce am spus în campania electorală. Tot ceea ce înseamnă majorare de pensie, de salariu, de salariu minim, cu impact pe legea salarizării se va respecta. De aceea, fiecare cheltuială şi fiecare venit în bugetul pe anul 2020 va fi extrem de bine gândită ca şi componentă şi nu vom accepta ca demersuri populiste şi sinucigaşe ale PSD să îşi pună amprenta pe unica şansă de dezvoltare pe care o au românii prin bugetul pe anul 2020. Mâine, în şedinţa de Guvern, premierul va prezenta parametri pe care vom merge în construcţia bugetului pe anul 2020. Cert este că tot ce înseamnă drămuire la maximum a cheltuielilor nu va avea un impact major în privinţa bunăstării românilor, sunt doar lucruri pe care le vom echilibra”, a menţionat Turcan.

Cițu: 4,5 miliarde de lei nerealizat față de program

Eugen Teodorovici și premierul Viorica Dăncilă au fost avertizați în ianuarie, aprilie și iulie 2019 de angajații Ministerului Finanțelor că deficitul bugetar va trece de 4%.

Dacă Teodorovici va continua cu acuzațiile la adresa sa, Cițu va prezenta un nou document intern din care ar rezulta că guvernul PSD se pregătea să amâne intrarea în vigoare a Legii pensiilor.

Principalele declarații ale ministrului Florin Cîțu: ”Prezint documente care arată cum au mințit ministrul Eugen Teodorovici și premierul Dăncilă în legătură cu deficitul bugetar și estimarea veniturilor bugetare

O notă internă din 28 ianuarie către Ministrul Finațelor, când se elabora proiectul de buget. Noi atunci toți spuneam că veniturile la buget erau supraevaluate. Nota de la Ministerul Finanțelor arată că introducerea în proiectul de buget a unor venituri estimate a fi colectate de ANAF poate conduce la o pierdere potențială de 12 miliarde de lei

În aprilie au apărut primele semne serioase, într-o notă internă privind execuția preliminară: 4,5 miliarde de lei nerealizat față de program. Nota trimisă de la Ministerul Finanțelor către ministrul Teodorovici arată că ”fără măsuri suplimentare urgente există o probabilitate mare de creștere a deficitului bugetar la 4% din PIB”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele