TVA-ul 0% ar destabiliza piața imobiliară

0

Trei specialiști în domeniul imobiliar au căzut de acord că TVA 0% ar destabiliza piața. Gheorghe Pătrașcu, fostul arhitect șef al capitalei, spune că statul ar pierde sume importante de bani în lipsa TVA-ului. Andreea Comșa, director al unei agenții imobiliare de top, precizează că în România dezvoltatorii sunt neprotejați. Daniel Tudor, fondator al unei agenții imobiliare, menționează că TVA 0% ar destabiliza piața imobiliară. 

În luna februarie, guvernul Grindeanu a propus în parlament o lege care să reducă TVA-ul la 0% pentru achiziția unei locuințe. Scopul acestei legi este reducerea prețurilor apartamentelor la achiziție. TVA-ul actual pentru cumpărarea unei locuințe non-construite, la prețul de până în 100.000 euro este 5%. Acest procent se aplică unui individ doar la cumpărarea primei locuințe. Pentru apartamentele mai scumpe de 100.000 euro și a doua achiziție a unui imobil, TVA-ul este 19%.  

VEZI: Ce medicamente vor să cumpere cu bani de la stat spionii de la SIE

Poziția Andreei Comșa în legătură cu proiectul de lege este că prețul locuințelor ar crește cu cel puțin valoarea TVA-ului actual dacă acesta ar deveni 0%. Aceasta mărturisește că schimbarea TVA-ului la 0% s-ar transforma într-o iluzie. De asemenea, precizează că în România dezvoltatorii sunt neprotejați. De exemplu, unii oameni cer sume de bani investitorilor imobiliari deoarece susțin că zgomotul lucrării îi deranjează.

Gheorghe Pătrașcu precizează faptul că din TVA-ul pe achiziția locuințelor, statul primește o sumă importanta de bani la buget. Acesta spune că dacă proiect de lege s-ar adopta, statul nu ar avea de unde să încaseze bani pe tranzacțiile imobiliare. La final, subliniază într-o notă  critică “orice se plătește”.

Daniel Tudor a dat trei motive pentru care schimbarea TVA-ului ar fi negativă. Primul dintre el este duratade timp îndelungată până când legea ar fi  adoptată. Acesta ar aduce avantaj clienților, dar ar bloca piața imobiliară. Următorul motiv este programul de lege care nu ar trece de Uniunea Europeană. Ultimul motiv este crearea unei stări de impredictibilitate pe piața imobiliară.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele