VIDEO! Mașina electrică Lightyear 0 are o autonomie de 70 de km grație panourilor solare de pe capotă și plafon

0
Lightyear 0
Lightyear 0

Atlas Technologies a prezentat oficial primul său model 100% electric care, prin panourile solare cu care este dotat, poate parcurge peste 1.000 km cu o singură încărcare.

 

Olandezii Atlas Technologies B.V. au demarat producția unui vehicul pe care îl consideră revoluționar.

Dezvoltarea modelului Lightyear 0 este susținută de Comisia Europeană, acesta finanțând proiectul prin programul Horizon 2020.

Mașina fi produsă în Finlanda în colaborare cu Valmet Automotive

Atlas Technologies susțin modelul electric că Lightyear 0 își asigură, prin panourile electrice amplasate pe capota motorului și plafon, o autonomie zilnică de circa 70 km.

Mai mult decât atât, bateriile de 60 kWh care se reîncarcă de la soare în timpul deplasării sau staționării, pot asigura utilizatorilor, în timpul verii, circa două luni de condus fără încărcare în Țările de Jos și până la șapte luni în Portugalia.

Aceste calcule ale producătorului au fost făcute luând în considerare studii care arată că naveta zilnică a șoferilor vest-europeni este de circa 35 km.

Vezi și BMW demarează producția de mașini electrice în China / Noul BMW i7 de 130.000 de euro are comenzi din România

Desigur, în cazul necesității parcurgerii unor distanțe mai lungi, Lightyear 0 se poate deplasa peste 700 km cu o singură încărcare. Asta pentru că la autonomia de 625 km (WLTP) asigurată de baterie după o încărcare completă se adaugă cei 70 km generați de panourile solare.

Scepticilor care consideră că o baterie de doar 60 kWh nu poate susține deplasarea pe o distanță atât de mare, cei de la Atlas Technologies le aduce ca argumente coeficientul aerodinamic de doar 0,19, greutatea de 1.575 kg, foarte mică pentru o mașină electrică având o lungime de cinci metri, dar și consumul de numai 10,5 kWh / 100 km înregistrat la o viteză de 110 km/h.

Lightyear 0 va fi produsă în doar 949 de exemplare care vor fi vândute cu 250.000 de euro bucata.

În schimb, conform lui Lex Hoefsloot, fondator și CEO al companiei, în prezent se află deja în dezvoltare un al doilea model – care va purta numele Lightyear 2 – și care va costa circa 30.000 de euro. Debutul producției acestuia este programat pentru finalul lui 2024 sau primele luni din 2025.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele