UE, avertisment dur pe tema legilor justiției: “Trebuie prevenită reinstaurarea dictaturii”

Informateca

UE are „datoria” de a preveni reinstaurarea dictaturii în spaţiul comunitar, a declarat Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, în contextul vizitei efectuate în Polonia pentru a discuta cu oficialii polonezi privind controversata reforma a justiţiei propusă de Executivul de la Varşovia.

Potrivit oficialilor UE, aceste schimbări legislative au ca efect trecerea sistemului judiciar sub controlul politic al majorităţii parlamentare, potrivit Mediafax.

Oficialul european a fost rugat luni de un jurnalist să comenteze situaţia din Polonia şi victoria în alegerile din Ungaria a premierului Viktor Orban.

Ungaria, condusă începând din 2010 de Orban, cât şi Polonia, direcţionată din umbră de Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), au intrat în mai multe rânduri în conflict cu instituţiile Uniunii Europene, fiind acuzaţi de mai mulţi oficiali europeni de populism şi tendinţe autoritariste.

Timmersmans a făcut o vizită oficială luna precedentă si la București în cursul căreia a avut întâlniri cu oficiali-cheie ai statului român: preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, premierul Viorica Dăncilă, precum şi cu procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

La final, a susținut o conferință de presă în care și-a împărtășit impresiile, răspunzând întrebărilor unde i s-au cerut opinii legate de controversatele acțiuni ale aleșilor în domeniul justiției, și despre încercările de demitere a șefei DNA, Laura Codurța Koveși.

Citește și Naționalismul este la preț în Ungaria, partidul lui Orban a câștigat, din nou, alegerile

Cu această ocazie, Timmersmans a avut un mesaj categoric pentru aleși spunând că politicenii nu trebuie sa tragă la răspundere oameni din justiție pentru că astfel este înclacată separația puterilor în stat. Independența justiției este încălcată atunci când politicul intervine peste deciziile din justiție.

Citeste si...  Tarom, reduceri la bilete de avion către cele mai căutate destinaţii

„Toți oamenii greșesc, la fel se întâmplă și în sistemul judiciar. Dacă sunt oameni care fac greșeli, trebuie verificați, dar nu de politicieni și de oameni din executiv. E un principiu important, care ține de separarea puterilor”.

De asemenea, în vizita sa la București, printre multe altele declarații foarte importante legate de justiție, Timmersmans a mai punctat: „UE s-a bazat pe separația puterilor în stat. Separația puterilor nu e o problemă în România. A fost clădit un sistem judiciar independent și foarte puternic și românii pot fi mândrii de justiția lor. Dar nu e vorba numai de separația puterilor, ci și de felul în care ne purtăm unii cu alții în dezbaterile publice. Atacurile asupra justiției în presă și în dezbaterile publice riscă să creeze impresia, în rândul populației, că e o problemă cu justiția. Părerea Comisiei Europene e că nu e nimic în neregulă cu justiția. Desigur, pot fi aduse mereu îmbunătățiri, dar trebuie respect atât pentru rolul justiției, cât și al executivului și legislativului. E nevoie de acest respect pentru a crea o procedură de cooperare care să ne ducă unde vrem să ajungem, pentru a ridica MCV”.

Material de Vlad Mitu


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *