UE, avertizată de OPEC: Petrolul rusesc este imposibil de înlocuit în perspectivele actuale

0
gaz rusesc carbiune petrol
petrol rusesc

Uniunea Europeană este anunțată de Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol că ar fi „aproape imposibil” ca petrolul rusesc să fie înlocuit, dacă livrările sunt întrerupte din cauza sancţiunilor sau a boicotului, scrie Ziarul Financiar, preluând Business Insider.

Am putea observa pierderea a peste 7 milioane de barili pe zi din exporturile ruseşti de petrol, ca urmare a sancţiunilor actuale şi viitoare sau a altor acţiuni voluntare”, a spus Mohammad Barkindo, secretarul general al OPEC.

Având în vedere perspectivele actuale ale cererii, ar fi aproape imposibil să se înlocuiască o pierdere de această amploare”, a adăugat același oficial.

Amintim, OPEC şi UE s-au întâlnit luni pe fondul presiunilor exercitate asupra UE de a impune o interdicţie asupra petrolului rusesc din cauza atrocităţilor comise de Federaţia Rusă în războiul din Ucraina. Blocul comercial a cerut, de asemenea, ca OPEC să ia în considerare creşterea ofertei, a declarat un oficial al Comisiei Europene.

În prezent, UE se bazează pe Rusia pentru aproximativ 25% din importurile sale de petrol, dar blocul comercial – care a interzis cărbunele rusesc şi are în vedere un embargo petrolier – încearcă să se îndepărteze în totalitate de energia rusă. Preţurile petrolului au crescut deja cu 30% până în prezent, din cauza războiului din Ucraina, a perturbării fluxurilor comerciale legate de boicot şi a sancţiunii împotriva Moscovei.

Tot Mohammad Barkindo a spus că „piaţa extrem de volatilă” este cauzată mai degrabă de factori politici decât de elemente fundamentale ale cererii şi ofertei pieţei petroliere.

În luna martie, Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunțat că OPEC+, care include OPEC şi alţi producători importanţi precum Rusia, va lăsa politica în afara procesului decizional, potrivit postului CNBC.

Totodată, OPEC+ a anunțat luna trecută că va creşte producţia cu aproximativ 432.000 de barili pe zi în luna mai, pentru a face faţă unei redresări a cererii pe măsură ce pandemia se va atenua la nivel global.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele