UE importă mai multe gaze naturale din SUA decât din Rusia

1

Dependența de gazele rusești, problemă generată de raporturile strânse dintre Angela Mekel și Vladimir Putin pare să devină o problemă mai mică pentru Europa. Statele Unite au devenit un furnizor important de gaze pentru Uniunea Europeană.

 

„Recentele reduceri drastice ale fluxurilor de gaze naturale din Rusia către UE fac în așa fel încât aceasta să fie prima lună din istorie în care Uniunea Europeană a importat mai mult gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite decât prin gazeducte din Rusia”, a anunțat Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, citat de agenția italiană Ansa.

„Scăderea ofertei rusești necesită eforturi pentru reducerea cererii UE și pregătirea pentru o iarnă grea”, adaugă Birol.

Vezi și OMV primește și mai puține gaze de la ruși (Gazprom)

Gigantul rus Gazprom a redus producția de gaze cu 8,6% în primele șase luni ale anului 2022, iar exporturile către țările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI, fostele republici sovietice) cu 31%, a anunțat Gazprom. Media zilnică a exporturilor în iunie a scăzut cu un sfert față de luna mai.

Liniile gazoductului Nord Stream vor fi închise în perioada 11-21 iulie, informează operatorul Nord Stream Ag, potrivit agențiilor ruse „Tass” și „Interfax”, precizând că întreruperea se datorează „lucrărilor de întreținere”. „În perioada 11-21 iulie 2022, compania Nord Stream Ag va efectua o închidere temporară a ambelor conducte ale Nord Stream, pentru a efectua lucrările de întreținere planificate, inclusiv teste ale componentelor mecanice și ale sistemelor de automatizare, pentru a garanta o funcționare eficientă, sigură și fiabilă a gazeductului”, afirmă mesajul transmis de Nord Stream Ag.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele