UE și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial post Brexit

0

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial, anunță BBC și presa internațională. Este un acord istoric pentru viitoarea relația comercială cu Uniunea Europeană, la care s-a ajuns în Ajunul Crăciunului, cu doar câteva zile înainte de finalul perioadei de tranziție și după zece luni de negocieri intense.

 

”Am ajuns în sfârșit la un acord. A fost un parcurs greu și furtunos, dar am ajuns la o înțelegere bună. A meritat să ne luptăm pentru acest acord”, a declarat președinta Comisiei Europeane, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă cu negociatorul șef al UE, Michel Barnier.

Vezi și Boris Johnson nu are probleme cu ruperea de UE fără acord

Șefa Comisiei Europene a mai adăugat că acordul este ”corect” și ”echilibrat”, adăugând că a fost bine și responsabil pentru cele două părți să urmărească obținerea lui.

Cel mai îndelungat punct de dispută al negocierilor a fost problema pescuitului.

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.

În absenţa oricărui acord, s-ar fi aplicat taxe vamale mari şi alte bariere comerciale, cee ce ar fi afectat economia şi lanţurile de distribuţie.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele