Ultimatum de la Timmermans: Premierul trebuie să răspundă la 18 întrebări

0

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, îi solicită premierului Viorica Dancila că până la 1 noiembrie să răspundă la un set de 18 întrebări punctuale privind modificările codurilor penale și de procedura penală. Întrebările arată că potrivit CE, aceste modificări ar putea încălca trei directive europene foarte importante.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat, pentru Digi24că autoritățile române au primit un set de întrebări punctuale. „Comisia urmărește cu foarte mare atenție evoluțiile din România, în special modificările aduse legilor justiției, codului enal și codului de procedura penală. Analizăm amendamentele aduse acestor legi, pentru a vedea dacă sunt conforme cu legislația Uniunii Europene și am trimis întrebări precise și detaliate către autoritățile române referitoare la aspectele care ne preocupă”, a declarat purtătorul de cuvânt al CE.

Scrisoarea, care are anexate cele 18 întrebări, este datată 4 octombrie.

În cazul încălcării legislației Uniunii Europene, Comisia Europeană poate declanșa procedura de infringement împotriva unui stat. Procedura are mai multe etape – inclusiv un dialog cu autoritățile țării vizate – și în faza finală, dacă statul respectiv nu se conformează Tratatului UE, se poate ajunge în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, riscând sancțiuni.

Plenul Parlamentului European a dezbatut, miercuri, situaţia statului de drept din România, la dezbateri fiind prezentă Viorica Dăncilă, dar și Frans Timmermans. Marţi seară, premierul Dăncilă şi ministrul justiţiei, Tudorel Toader, se întâlniseră cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg că executivul comunitar urmăreşte ultimele evoluţii din România cu îngrijorare şi a reiterat că independenţa sistemului judiciar şi capacitatea sa de a lupta împotriva corupţiei sunt esenţiale pentru o Românie puternică în UE.

Apoi, în intervenţia sa din finalul dezbaterii despre România din Parlamentul European, Timmermans a spus că în cei aproape 30 de ani de la căderea dictaturii din România ţara noastră a făcut progrese enorme şi că pe ultima sută de metri a acestui maraton riscă să nu treacă linia de sosire, el cerând autorităţilor să ţină cont de raportul MCV şi de toate recomandările organismelor europene. „Dacă Comisia trebuie să fie extrem de brutală pentru evaluare, o vom face. Nu este o ameninţare, noi suntem gardienii tratatelor şi ne luăm acest rol în serios”, a avertizat oficialul european.

Premierul Viorica Dăncilă a reluat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, principalele declaraţii pe care le-a făcut în dezbaterea din Parlamentul European, mesajul său fiind că „România îşi menţine parcursul european şi respectă statul de drept”.

Citește și Prezența la vot în prima zi a referendumului pentru familie a fost de 5,72%

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele