Ultimile statstici: 95% din români cred în Dumnezeu, 21% merg la biserică

0

Aproximativ 95% dintre cetăţenii României cred în Dumnezeu, iar 21% spun că merg săptămânal la biserică. 27% dintre români consideră necesară organizarea unui referendum pentru definirea constituţională a familiei, arată un infografic despre credinţa religioasă în România, realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România, potrivit Agerpres.

Datele arată faptul că în România mentalitatea este în curs de schimbare, iar românii scociayă tot mai puţin credinţa cu religia, sau pe Dumnezeu cu biserica.

Astfel conform acestor statistici, putem deduce faptul ca avem rămasă o minoritate tot mai redusă de la an la altul extrem de religioasă, dar o minoritate foarte vizibilă, vocală şi implicată în a impune şi restului soceităţii propriile valori.

Citeşte şi Primarul Iaşiului va fi exclus din PSD pentru că a ”fluierat în biserică”

 

Acesta mai arată că aproape toţi cetăţenii României cred în Dumnezeu (95%) şi/sau se consideră religioşi (89%), 44% afirmă că se roagă zilnic, iar 33% se consideră „religioşi practicanţi”.

79% sunt de acord cu afirmaţia că „este necesar să crezi în Dumnezeu pentru a fi moral şi pentru a avea valori corecte”, iar  67% inca sunt de acord cu afirmaţia „homosexualitatea trebuie descurajată de societate”, deşi s-a dovedit ca homosexualitatea nu poate fi descurajată într-o societate, aceasta făcând  existând  în scoietate din cele mai vechi timpuri. De punctat faptul ca ar fi interesant cum ar considera coronspondenţii  că ar putea fi “descurajată” homosexualitatea.

Sondajul ne arată mai departe ca 21% spun că merg la biserică săptămânal, 27% consideră necesar sau foarte necesar referendumul cu privire la definirea căsătoriei ca fiind permisă exclusiv între persoane de sex opus, în timp ce ponderea celor care cred că guvernul ar trebui să sprijine răspândirea valorilor religioase este de 46%, încă foarte ridicată  dacă este să ne comparăm cu ţările din Occident sau având în vedere ca România este o un stat laic, unde cel puţin teoretic biserica este separată de stat.

„La prima vedere, România este o ţară în care credinţa într-o fiinţă divină este extrem de puternică şi de larg răspândită. Primează factorul “identitate”, acordul cu valori sau principii creştine fiind, în funcţie de subiect, uşor mai mic (…) Prin contrast, aplicarea în viaţa de zi cu zi a normelor religioase (ex. mersul la biserică) este mai puţin populară. Acţiunile propriu-zise care să marcheze o implicare mai puternică a religiei în societate (precum un referendum pe o temă conservatoare sau susţinerea cultelor de către stat) beneficiază de o susţinere minoritară. Astfel, se poate trage concluzia că religiozitatea în România este un fenomen complex şi multi-stratificat, existând multe stadii intermediare de poziţionare între auto-identificarea generică drept “religioasă/religios” şi activism/militantism”, se arată pe site-ul monitorsocial.ro.

Infograficul având ca temă credinţa religioasă în România a fost lansat în contextul referendumului iminent cu privire la definirea constituţională a familiei, iar sursele datelor folosite în infografic sunt studiul „Religious Belief and National Belonging in Central and Eastern Europe” (Pew Research Center), sondaje CURS şi Cult Research din ultimele opt luni, precum şi recensământul naţional din 2011, se precizează în comunicat.

 

De Vlad Mitu

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele