”Respir”, campanie de informare despre astm

0
CrizaAstm

Institutul pentru Dezvoltare în Sănătate şi Educaţie (IDSE) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) au lansat luni Campania “Respir”, destinată informării şi educării cu privire la astm. Conform Societăţii Române de Pneumologie, în România trăiesc aproximativ 1.000.000 de pacienţi cu această afecţiune, însă boala este “mult subdiagnosticată”, relatează Agerpres.

În cadrul campaniei sunt puse la dispoziţie platforma de informare www.viatacuastm.ro şi broşura “Viaţa cu astm”, unde cei interesaţi vor găsi răspunsuri la cele mai frecvente întrebări privind această afecţiune.

“Educaţia în sănătate este foarte importantă. Un pacient cu astm bine informat va înţelege că pentru a ţine astmul sub control este esenţial să ia tratamentul aşa cum i-l prescrie medicul şi să se prezinte la control cu regularitate. Astmul este o afecţiune care poate fi ţinută sub control şi un pacient diagnosticat poate avea o calitate bună a vieţii şi se poate implica aproape în toate tipurile de activităţi în care se implică şi persoanele sănătoase”, a declarat Rozalina Lăpădatu, director al IDSE, pentru Agerpres.

Potrivit statisticilor, între 30% şi 70% dintre pacienţii cu astm, la nivel european, nu îşi administrează tratamentul prescris de medic pentru a trata inflamaţia căilor respiratorii şi a ţine afecţiunea sub control. Aceştia se supun astfel riscului ca pe termen lung afecţiunea să se agraveze, iar crizele de astm să devină din ce în ce mai frecvente.

Citește și: Pintea a declarat că va continua să facă vizite inopinate în spitalele din ţară

Astmul este o afecţiune caracterizată prin episoade de agravare a inflamaţiei căilor respiratorii. În cazul unui pacient cu astm, căile respiratorii sunt sensibile şi hiper-reactive. Astfel, pacientul este nevoit să fie atent la o serie de factori declanşatori care pot fi alergeni acarienii din praf, polenul, părul de animale sau non-alergici precum fumatul sau frigul.

Acestei iniţiative se alătură şi Societatea Română de Pneumologie (SRP), Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC). Campania este susţinută şi de Caravana cu Medici şi de clubul sportiv CSM Bucureşti, potivit Agerpres.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele