Un studiu oferă noi indicii despre călătoria lui Otzi, bărbatul care a stat conservat în gheață 5.300 de ani

0

Oamenii de știință au aflat noi indicii despre călătoria finală a lui Otzi, omul ucis de o săgeată acum 5.300 de ani, a cărui mumie s-a păstrat mii de ani într-un ghețar din Europa, informează CNN.

 

Cel mai recent studiu, publicat miercuri în jurnalul Plos One, a examinat “subfosile” de vegetație care au rămas înghețate 5.300 de ani alături de Otzi.

Mumia glaciară s-a păstrat înghetață peste ani, până când a fost descoperită de un cuplu de alpiniști, în Alpii italieni, în 1991. De atunci până acum, aproape fiecare părticică a sa a fost analizată, încercând să afle timbrul vocii, conținutul stomacului sau felul în care a murit.

În ultimii 25 de ani, corpul mumificat a oferit oamenilor de știință indicii importante despre felul în care se desfășura viața în regiunea Alpilor în urmă cu mii de ani.

Noul studiu a oferă indicii asupra traseului străbătut de Otzi pe ghețar. Cercetătorii de la Universitatea Glasgow și Innsbruck a recuperat cel puțin 75 de specii de mușchi și alte forme de vegetație care s-au conservat alături de Otzi. Doar 30% dintre acestea sunt locale, ceea ce înseamnă că restul au fost transportate la locul în care acesta a murit din altă parte.

Acestea descoperiri se adaugă unui studiu din 2007 care a reconstituit ultimele 33 de ore din viața lui Otzi. Acesta ar fi călătorit din zone calde până în zone muntoase, la altitudini de 3000 de metri.

Cercetătorii au dat naștere și unei teorii privind moartea lui Otzi: bărbatul s-ar fi întors în satul lui după o călătorie în Alpi, însă a avut parte de un conflict care l-a forțat să se întoarcă în munți.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele