UNESCO va evalua Ținutul Buzăului

0

„Ţinutul Buzăului”/„Buzău Land” parcurge, zilele acestea, ultima etapă înainte de a deveni Geoparc Global UNESCO, al doilea din România (după Ţara Haţegului), recunoscut ca un teritoriu cu valori naturale şi culturale de importanţă internaţională.

 

Miercuri, 15 septembrie, experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) sosesc în România pentru a verifica dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul transmis la Paris, în decembrie 2020.

Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi – renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului vor fi evaluate, în următoarele zile, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei.

Doi specialişti internaţionali UNESCO vor petrece câteva zile în Ţinutul Buzăului, în perioada 15-19 septembrie, evaluând 101 de criterii şi verificând dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul celor 18 comune care constituie Ţinutul, transmis în decembrie anul trecut. Experţii vor avea întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii şi profesorii din zona Buzăului.

Ilias Valiakos (Geoparcul Insula Lesvos, Grecia) este evaluatorul UNESCO cu cele mai multe misiuni de validare şi unul dintre cei mai experimentaţi evaluatori de Geoparcuri, iar Margaretha Roelfs (Geoparcul Hondsrug, Olanda) provine din singurul Geoparc Global UNESCO din Olanda.

Conacul Casotta din Buzău de vânzare pentru 275.000 de euro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele