Ungaria primește vaccinul Sputnic V de la Putin

0

Legătura strânsă dintre liderul de la Budapesta, Victor Orban și ”Țarul Rusiei” Vladimir Putin devine una salvatoare pentru Ungaria. În plină criză de coronavirus, premierul Ungariei aduce în țara vecină vaccinul rusesc Sputnik V.

 

Ungaria a anunțat că va primi un prim eșantion din vaccinul rusesc Sputnik V într-o săptămână și jumătate, fiind primul stat membru al Uniunii Europene care își anunță intenția de a obține vaccinul anti-Covid fabricat în Rusia.

Anunțul a fost făcut de ministrul de externe Peter Szijjarto, aflat în carantină după ce s-a infectat cu coronavirus.

Sputnik V nu se numără printre vaccinurile aprobate de UE, care a încheiat acorduri cu câteva companii farmaceutice, printre care şi Pfizer-BioNTech, pentru achiziţionarea a mai mult de 1 miliard de doze.

Vezi și Pfizer: vaccinul împotriva Covid-19 a prevenit mai mult de 90% din infecții

Discuţiile despre achiziţionarea vaccinului rusesc reprezintă ultimul semn al apropierii Ungariei de Rusia, ţara vecină fiind criticată în ultima perioadă de către statele occidentale pentru că nu susţine o relaţie mai apropiată cu NATO şi pentru că şi-a majorat dependenţa energetică de Rusia.

Fondul suveran de investiţii al Rusiei, care finanţează dezvoltarea vaccinului, a declarat miercuri că studiile intermediare au arătat că acesta are o eficienţă de 92%.

Ministrul Szijjarto a declarat că primele doze vor ajunge în Ungaria în termen de o săptămână şi jumătate, pentru teste de laborator şi că studiile clinice vor începe în decembrie. Dacă va fi considerat eficient, se vor comanda cantităţi mai mari din a doua jumătate a lunii ianuarie, a afirmat el.

Ungaria a impus săptămâna trecută o carantină mai strictă decât în prima fază a pandemiei, cu o interdicţie totală de circulaţie între orele opt seara şi cinci dimineaţa, iar marţi a fost aprobată şi o nouă stare de urgenţă pentru 90 de zile. 

Vezi și Casoteca.ro/magazin

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele