Ungaria va continua să primească gaz şi petrol din Rusia

2
- Reclama -

Ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto a vorbit la telefon cu vicepremierul rus Aleksandr Novak despre livrările de gaze şi petrol, precum şi despre cooperarea în domeniul nuclear.

 

Într-un comunicat transmis marţi seara târziu, Peter Szijjarto a declarat că vicepremierul rus Aleksandr Novak l-a asigurat că, în ciuda sancţiunilor internaţionale, partea rusă va putea face lucrări de întreţinere la conducta Turkstream. „Astfel, aprovizionarea cu gaz a Ungariei va continua fără întreruperi”, precizează şeful diplomaţiei ungare.

În urma unui acord pe 15 ani semnat în 2021, înainte de începerea războiului din Ucraina vecină, Ungaria primeşte 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an de la Rusia, în principal prin Bulgaria şi Serbia, prin conducta Turkstream.

Gazoductul Turkstream va fi oprit pentru întreţinere între 5 şi 12 iunie, potrivit datelor de pe site-ul operatorului bulgar de transport de gaze Bulgartransgaz.

- Reclama -

Noul Mercedes GLE: prețuri și specificații pentru modelele cu facelift 2023

Pe de altă parte, Szijjarto a reiterat în comunicat că Ungaria va bloca orice sancţiuni ale Uniunii Europene la adresa Rusiei care ar afecta energia nucleară. Ungaria, care îşi cumpără cea mai mare parte a energiei din Rusia, intenţionează să îşi extindă centrala nucleară de la Paks, iar compania rusă Rosatom va construi două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, pe lângă cele patru reactoare ce funcţionează în prezent.

- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele