Ungaria: Viktor Orban declară că UE se comportă cu ”noi şi cu polonezii ca şi cu nişte duşmani”

Orban: Când aveam nevoie de ajutorul lor, nu au venit

1
Viktor Orban
Viktor Orban
- Reclama -

Prim-ministrul maghiar, Viktor Orban, la un miting la Budapesta cu şase luni înaintea legislativelor care se anunţă cu un rezultat strâns, a denunţat sâmbătă atitudinea Uniunii Europene faţă de ţara sa şi de Polonia, atitudine demnă de URSS după părerea lui, scrie La Libre Belgique, citată de Rador.

 

„Uniunea Europeană ne vorbeşte şi se comportă cu noi şi cu polonezii ca şi cu nişte duşmani”, a spus el în faţa unei mulţimi de simpatizanţi, adunaţi la un miting cu ocazia sărbătorii naţionale de comemorare a revoltei din Ungaria contra URSS din 1956.

„Bruxellesul ar face bine să înţeleagă că nici comuniştii nu au reuşit să ne stăpânească, suntem David pe care Goliat ar face mai bine să-l evite”, a adăugat el, arătându-şi sprijinul pentru Varşovia în conflictul care o opune Bruxellesului privind independenţa tribunalelor şi primatul legislaţiei europene.

Vezi și România, Polonia, Ungaria și Cehia țările din UE cu cea mai mare rată a inflației

Mai multe zeci de mii de persoane au venit şi au defilat înainte pe străzile capitalei. Printre participanţii la marş unii veneau din Polonia, fluturau drapele poloneze şi chiar, unul dintr ei, o pancartă pe care scria „Bruxelles=dictatură”.

- Reclama -

Liderul suveranist de 58 de ani, la putere din 1998 până în 2002 şi fără întrerupere din 2010, trebuie să se confrunte, de săptămâna trecută, cu un contracandidat important, Peter Marki-Zay, 49 de ani, primar conservator de provincie şi câştigător surpriză al alegerilor primare ale opoziţiei, duminică.

Experţii prezic o bătălie extrem de strânsă în aprilie 2022, cum nu a mai cunoscut Viktor Orban de ani de zile.

MPZ era şi el la un miting la Budapesta de sărbătoarea naţională şi a adunat circa 5.000 de persoane în faţa cărora a spus: „Oamenii se săturaseră în 1956 şi s-au săturat astăzi!”.

Alegerile primare ale opoziţiei ungare, o premieră în ţară şi un adevărat succes, au coalizat şase partide de opoziţie, de toate culorile, într-un efort de a-şi uni forţele în faţa unui sistem electoral care îl favorizează pe dl Orban şi partidul lui de dreapta, Fidesz.

Orban şi-a avertizat alegătorii contra întoarcerii stângii – „nu există decât o stângă, nu contează cum se deghizează”, a spus el – şi vorbeşte public despre bănuieli de amestec străin în scrutin.

„Când aveam nevoie de ajutorul lor, nu au venit. Acum, nu le cerem nimic şi sunt aici”, a adăugat el referindu-se la apelurile lansate către occidentali pentru a-i ajuta pe unguri în 1956.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele