UNICEF constată progrese și noi pericole pentru tânăra generație

0

Copiii din întreaga lume au şanse tot mai mari la o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă, dar se confruntă în acelaşi timp cu noi ameninţări, cum sunt schimbările climatice, faţă de acum trei decenii, relevă un raport al UNICEF publicat luni, transmite dpa.

La împlinirea a 30 de ani de la semnarea Convenţiei ONU privind drepturile copilului, organizaţia face un bilanţ al progreselor înregistrate şi al provocărilor cu care se confruntă tânăra generaţie astăzi.

Potrivit directorului executiv al UNICEF, Henrietta Fore, ‘au fost realizate câştiguri impresionante pentru copii în ultimele trei decenii’, dar ‘şansele continuă să fie reduse pentru cei mai săraci şi mai vulnerabili’.

‘Pe lângă provocările care persistă în privinţa sănătăţii, alimentaţiei şi educaţiei, copiii de astăzi trebuie să facă faţă unor noi ameninţări precum schimbările climatice, abuzul online şi cyberbullying’, adăugă Henrietta Fore într-un comunicat.

În ce priveşte progresele consemnate din 1989, raportul notează că, la nivel global, mortalitatea în rândul copiilor de până la 5 ani a scăzut cu aproximativ 60%. Totodată, mai mulţi copii frecventează şcoala primară, iar Convenţia privind drepturile copiilor a influenţat legislaţia în multe state.

Cu toate acestea, UNICEF subliniază că progresele nu au fost egale, copiii din familiile sărace având o probabilitate de două ori mai mare să moară înainte de a împlini 5 ani, din cauze ce puteau fi prevenite, faţă de copiii din familii mai bogate în ţările în curs de dezvoltare.

Numai jumătate dintre copiii săraci din Africa subsahariană sunt vaccinaţi împotriva rujeolei, iar riscul ca fetele să fie obligate să se căsătorească este mai ridicat decât în 1989.

Tot potrivit UNICEF, copiii sunt cei mai vulnerabili la impactul crizei climatice.

În acest context, Henrietta Fore lansează un apel la ‘inovaţie, noi tehnologii, voinţă politică şi resurse sporite’ pentru a îmbunătăţi viaţa tinerei generaţii.

Citește și: Întrevederea ministrului Educației Naționale cu reprezentanții UNICEF în România

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele